Информационен център на Министерство на oтбраната

Руските служби за сигурност обискираха дома на разследващ журналист

Руските служби за сигурност обискираха дома на разследващ журналист

Агенти на руската Федерална служба за сигурност са претърсили апартамента на Роман Анин – главен редактор на онлайн изданието за разследваща журналистика “Важные истории”, съобщиха от редакционния екип на медията.

Анин е бил освободен, след като няколко часа е бил разпитван от полицията в Москва. Това съобщи адвокатът му за опозиционния вестник “Новая газета”. По-рано колегите му обявиха, че не са успели да се свържат с редактора след обиска на дома му в Москва. За момента няма изявление от руското правителство, а Федералната служба за сигурност не е реагирала на запитване за коментар от агенция Ройтерс.

В последно време изданието “Важные истории” публикува материали за възможни връзки между руските служби за сигурност и организираната престъпност, за използването на мъчения в руските затвори и за следенето на критика на Кремъл Алексей Навални, който в момента е в наказателна колония.

“Важные истории” съобщава, че формалният повод за обиска на главния им редактор е наказателно производство заради нарушение на неприкосновеността на частния живот, чрез използване на служебно положение. То е заради публикация от 2016 г., че тогавашната съпруга на един от най-влиятелните мъже в Русия – главният изпълнителен директор на “Роснефт” – Игор Сечин, е притежавала яхта на стойност 100 милиона долара.

Руският сайт за разследвания “Важные истории” е създаден миналата година и по-голямата част от екипа на медията се намира в Латвия, като има кореспонденти в Русия. Преди да стане главен редактор на сайта, 34-годишният Анин е работил за опозиционния вестник “Новая газета”.

“Това, което става сега с Роман Анин, е история на отмъщение”, коментира “Новая газета”.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top