Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След нови размирици в Северна Ирландия полицията призова за спокойствие

[post-views]
Седма нощ на насилие в Северна Ирландия

Полицията в Северна Ирландия призова за спокойствие след нови нападения срещу нейни служители в поредна нощ на насилие в провинцията. Броят на ранените полицаи през седмицата достигна близо 80.

Запален автомобил беше блъснат в брониран полицейски Land Rover в Северна Белфаст през нощта. Запалителни бомби, бутилки, тухли и мазилка бяха хвърляни по полицаите в района Тайгърс бей, които се опитват да държат на разстояние двете враждуващи общности – на лоялистите и на националистите.

Висш полицейски служител призова за спокойствие и настоя всеки, който има някакво влияние в общностите на лоялистите и националистите да го упражни, за да не бъдат въвличани млади хора в безредиците.

По-рано заместник-ръководителят на северноирландската полиция Джонатан Робъртс заяви, че по-възрастни жители на Белфаст приветстват участващите в безредиците тийнейджъри. Той допълни, че някои от тези граждани, предполагаеми членове на полувоенни групировки, насърчават хаоса и безредието.

Насилието, белязало седмицата, започна, когато млади хора от общността на юнионистите, известни също като лоялисти, излязоха на улицата да изразят гнева си от условната границата в Ирландско море в резултат на Брекзит, както и от факта, че от политици от републиканската партия „Шин Фейн“ няма да бъде потърсена отговорност за масово участие в погребението на бившия член на ИРА Боби Стори, което е в нарушение на разпоредбите в условията на локдаун.

Засилват се опасенията, че сблъсъците между общностите може да възродят старите сектантски напрежения и да настъпи нова ера на размирици в региона.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани