Информационен център на Министерство на oтбраната

Арестуваха 10 запасни турски адмирали

10 пенсионирани адмирали са задържани в Турция, след като властта реагира гневно на тяхно писмо в поддръжка на известната Конвенция от Монтрьо за корабоплаването в турските проливи. Общо 100 души са подписали писмото в поддръжка на конвенцията. Задържаните са заподозрени в “използване на сила и насилие, за да свалят конституционния ред” според телевизия NTV. Правителството обяви, че действията им напомнят времената на военните преврати – три между 1960 и 1970 г. За говорителя на президента Ибрахим Калън в писмото има белези на план за сваляне на правителството.

Босфорът може да бъде дублиран от планирания от Ердоган Канал Истанбул

Високопоставени бивши служители на флота са сред подписалите документа, в който Анкара вижда предизвикателство. Те изразиха тревога заради намерения, изразявани от Ердоган, да се изтегли от конвенцията от швейцарския град Монтрьо през 1936 г., която дава на Турция контрол върху Босфора и Дарданелите и гарантира достъпа на гражданското корабоплаване в мирно време, но ограничава това на военните кораби от държави извън Черноморския басейн и регулира товарните преговори.
“Нужно е да се избягват всякакви изказвания и действия, които може да доведат до това конвенцията от Монтрьо, важен договор за оцеляването на Турция, да стане предмет на дискусия.”, казват бившите военни, визирайки намерението на Ердоган да постори т.нар. Канал Истанбул, който ще дублира Босфора.
Сред задържаните са добре познати военни – Джем Гюрдениз и Алаеттин Севим, които бяха съдени по дела като “Операция Чук” и “Ергенекон”. (БА)

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top