Информационен център на Министерство на oтбраната

“Железен лъч”

Израелската компания Rafael Advanced Defense Systems разработи високоенергийна лазерна система (HEL), наречена Iron Beam (Железен лъч), представена за първи път преди няколко години на авиошоуто в Сингапур. Железният лъч ще допълни доказаната в битки система за ракетна отбрана с малък обсег Iron Dome (Железен купол), като ще има задачата да прихваща ракети с много малък обсег, изстреляни по Израел. Системата ще добави още едно измерение към пълната 5-елементна гама на противоракетната отбрана на Израел. Пълната гама включва Iron Beam (с много малък обсег), Iron Dome (с малък обсег), David’s Sling (със среден обсег) и Arrow 2, и Arrow 3 (с далечен обсег). В Университета „Бен Гурион“ беше разработена още една лазерна система, наречена Light Blade („Леко острие“), с много малък обхват.

Високоенергийната лазерна система Iron Beam е създадена, за да прихваща ракети, снаряди от минохвъргачки и дори безпилотни самолети. Използва два мощни лазера, за да посреща връхлитащи снаряди на разстояние до 7 километра. Системата е поставена на камион, но може да се монтира и върху бронирана машина.

Когато радарът на Iron Beam прихване връхлитащата ракета, термичната камера поема следенето й, докато двата мощни лазерни лъча я обезвредят. Лазерите фокусират лъчите си върху площ с размерите на монета и засега притежават мощ от няколко десетки киловати. В бъдеще мощността на системата вероятно ще се увеличи до стотици киловати. Основното преимущество на Iron Beam е, че експлоатационните разходи са много ниски и няма ограничения в броя на изстрелите. Освен това, за разлика от ракетните системи, дори и да пропусне целта, системата не нанася косвени щети. Открива и унищожава целта в рамките на 4-5 секунди. На въоръжение е от 2020 г. Разработвана е в продължение на пет години. Състои се от радар, устройство за управление и контрол и два високо енергийни лазера.

“Леко острие”

В Университета „Бен Гурион“ беше разработена още една лазерна система, наречена Light Blade („Леко острие“) с обхват до 2 км. Това стана наложително, тъй като след 2018 г. терористите от другата страна на границата с Ивицата Газа започнаха да хвърлят на израелска територия бомби и експлозиви, използвайки дронове, балони и хвърчила. Това предизвиква хиляди пожари в Южен Израел, изгарят 40 квадратни километра горски и селскостопански площи. Освен това експлозиви попадат и в близост до детски градини и жилищни домове. „Леко острие“ е разработена от трима инженери в сътрудничество с изследователите от Университета „Бен Гурион“ и техническите отдели на армията и полицията. Тази система е уникална и може да поразява цели на разстояние до 2 километра през деня и нощта. Когато системата прихване целта, отправя към нея лазерен лъч. Ако целта е балон или хвърчило, лъчът го изгаря, ако е дрон, изгаря детайлите му и той пада. Технологията може да се използва в градски райони и стадиони, тъй като е с малка мощност. Не е опасна за човешкото зрение, както и за израелските дронове и гражданските самолети.
фото Military.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top