Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция замрази покупката на хеликоптери от Италия след скандал

Турция замрази покупката на хеликоптери от Италия след скандал

Турция спира сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания „Леонардо“ след дипломатическия скандал между двете държави, съобщава италианският вестник „Република“, предаде БГНЕС.

Замразената сделка, на стойност 70 млн. евро, е за покупка на учебни хеликоптери. Тя трябваше да бъде подписана през следващите дни.

Предупреждения получиха и други италиански компании, сред които и голяма енергийна компания, която строи електростанции в Турция.

Италианският в. „Република“ припомня изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим“.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди „неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари“ на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според „Република“ турските власти настояват за официално извинение от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

„Докато от Рим не дойде отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали“, коментира „Република“.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top