Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китаристът на Емил Димитров го открива за голямата сцена

[post-views]
Китаристът на Емил Димитров го открива за голямата сцена

Митко Щерев е роден на 28 януари 1946 г. в Ямбол. Има две сестри и брат. Когато през 1950 г. родителите му се развеждат, той, брат му и една от сестрите му остават при майка си. Със заплата на чистачка във вечерната гимназия тя не може да насмогне да храни и облича децата си и затова изпраща Митко в ямболския пансион за сираци. Там момчето започва уроци по акордеон. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964).
Впоследствие завършва музикалното училище в Пловдив – специалност фагот и Академията за музикално и танцово изкуство в същия град. В началото на септември през 1967 г.

През 1986 г. Митко Щерев става главен художествен
ръководител на естрадния ансамбъл
към Министерството на
войските на транспорта

Митко свири в най-модерното заведение на Пловдив, бирхале „Каменица”. Една вечер там се отбива бас китаристът на Емил Димитров. Харесва Митко и още същата вечер го кани за пианист в състава на „Синьо-белите”, а по това време Емил Димитров е безспорно най-голямата поп звезда в България. Певецът оценява големия талант на музиканта и му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча. В нея Митко дебютира и като композитор с песните „Нора” и „Хей, Мадлен”. С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио „София”.

В началото на 1970-е години Митко Щерев е ръководител на оркестър „Маковете“, който съпровожда Лили Иванова. До 1973 г. работи с Лили Иванова и Емил Димитров. През 1974 г. Митко Щерев създава група „Диана Експрес“ и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея, като пише почти цялата й музика. В първата дългосвиреща плоча на групата пее Митко Щерев, като е автор на музиката и аранжиментите на цялата плоча. Някои от най-големите хитове на „Диана Експрес“ са „Северина“, „Душа“ и „Наследство“.

С Лили Иванова

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на поп музика в България. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Русия, Чехия, Германия, Франция, Холандия и Италия. През 1986 г. става главен художествен ръководител на естрадния ансамбъл към Министерството на войските на транспорта.

Митко Щерев се реализира и като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: „Дубльорът“, „Осъдени души“, „По хълмовете на времето“, „Човек от народа“, „Адаптация“, „Комбина“, „La Donna E Mobile“ и др. През 1996 г. Съюзът на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите „Вик за помощ“ и „Скъпа моя, скъпи мой“ през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол. През 2010 г. издава биографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“, в която описва освен своя живот и историята на „Диана Експрес“.

Продуцира както своите песни, така и пиеси на млади изпълнители, сред които най-популярни са дует „Каризма“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани