Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Може би за нас е подходящ швейцарският модел казарма

[post-views]
Може би за нас е подходящ швейцарският модел казарма

Големият композитор, автор на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев стана на 75 години в края на януари. С него стартираме новата рубрика „Когато бях войник” на в. „Българска армия”. Митко Щерев отбива военната си служба в периода 1968-1970 г., когато ръководи естрадния състав на ДНА – Сливен.
„Първо бях 40 дни в Грудово като новобранец и след това до края на службата бях ръководител на естрадния оркестър в ДНА Сливен”, спомня си композиторът и допълва: „Солист ни беше Христо Кидиков”.

За съжаление, разговорът водим задочно поради предпазните мерки в условията на пандемията от COVID-19 и липсва така необходимият жив контакт между журналиста и интервюирания. Но, както и да е, трябва да се задоволим и с този вариант, така че го питам (чрез и-мейл писмо) за някоя по-интересна случка от казармения живот.
„Към края на първата година една вечер свирихме на елита на висшите офицери на Трета армия. Някъде към 11.30 вечерта пристига при нас един полковник и зашива на мен и на Кидиков по две нашивки на пагоните. Каза ни, че било заповед на генерала. Тоест, произведоха ни в чин младши сержанти. Прибрахме се в ротата към един вечерта. Сутринта пристига старшината и ни вдига по тревога. Строяваме се и изведнъж настана паника след като ни видяха нашивките. Едни се смеят, други ни ругаят. Беше наистина парадоксален случай”, разказва Щерев.

Няма как да не стигнем и до идеята за връщане на доброволната казармата и одобрява ли кампанията на МО „Бъди войник”, подета от министър Красимир Каракачанов.
„Може би за нас ще е добре да възприемем швейцарския модел. Всеки българин да мине тримесечно задължително обучение и после на всеки три години да се явява на петнайсетдневен лагер”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани