Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Супертънък пистолет предлагат пилоти от САЩ

[post-views]
Супертънък пистолет предлагат пилоти от САЩ

Автор: Доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ

Интересът към гражданските защитни пистолети е предизвикателство към конструкторските умения да се създадат надеждно работещи механизми от високоустойчиви материали във възможно най-малки габаритни размери на оръжието. Това обаче да не става за сметка на поразяващите способности на оръжията. Конструкторите го постигат като внедряват нови материали и влагат нестандартни решения.

През 2016 г. американската асоциация за скрито носене на оръжие (USCCA) в гр. Атланта, щата Джорджия организира оръжейна изложба, на която беше показан супертънък пистолет, предназначен за самоотбрана. Неговата най-широка част е само 2 см. Това е
рекордно постижение за пистолет, използващ мощните патрони с калибър 45 АСР (11,43 мм). В рекламните материали е записано, че това е постигнато с внедряване на неръждаеми метали, използвани в аерокосмическите апарати. Това е позволило използване на мощния патрон и осигуряването на достатъчна надеждност и здравина на конструкцията от възникващата голяма откатна сила.

Heizer PKO-45

Пистолетът е представен с обозначение PKO-45. Той е проектиран и произведен в младата американска компания Heizer Defence, разположена в индустриалния район Pevely в щата Мисури. Тя е семейно предприятие, управлявано от Чарлс, Томас и Джейн Хейзър. Чарлс е завършил машинно инженерство и магистърска степен по двигатели с вътрешно горене в Будапещенския технологичен институт в Унгария. Притежава множество патенти в автомобилостроенето и в космическата индустрия. Същевременно той е пилот на вертолети и участва в проектирането на супер големи фрезови машини, които намират добър прием в много страни на света. Същевременно е любител на джобните суперкомпактни оръжия. Томас и Джейн Хейзър са дипломирани инженери от университета в Мисури. Томас също е пилот. Двамата дълги години работят по създаването на нови технологии за производство в сектора на въздухоплаването. Може би от там им хрумва идеята да използват висококачествените авиационни материали в оръжейните конструкции.

Пистолетът РКО-45 е проектиран да работи на най-простия принцип на работа на самозарядните оръжия – използване на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Този принцип на работа е характерен за пистолетите, използващи патрони със средна мощност. По-мощните патрони, какъвто е .45 АСР изискват заключване на затворния блок към цевта при изстрел, за да не изтласква назад затворния блок с прекалено голяма откатна сила.Дължината на цевта му е 70 мм, която може да се посочи като оптимална за джобните пистолети. Тя е разположена в надлъжно набразден правоъгълен корпус, като не се обхваща напълно от затворния блок, а само се покрива от блока в горната част. Това е позволило на конструкторите да облекчат масата на затворния блок и да избегнат изработването в него на отвор за изхвърляне на изстреляните гилзи. След изстрел, изстреляните гилзи се изхвърлят отляво и напред с помощта на плосък изхвъргач и отражател, закрепен на рамката.

Нестандартно е решението на конструкторите за закрепване, придвижване и ограничаване движението на затворния блок назад. Това става с помощта на дълга надлъжно разположена ос. Тя е закрепена на специална масивна втулка върху блока на цевта, която служи като ограничител на движението на блока и ограничител на възвратната пружина. Възвратната пружина е разположена в затворния блок над цевта. По този начин, разстоянието между ос-каналната линия на цевта и точката на опората на дланта към ръкохватката е намалена до минимум. Ефектът от такова решение е силно намаляване на отскачането на пистолета при изстрел
тъй като по-голямата част от откатната сила се поема от ръката на стрелеца.

Теглото на пистолета не надвишава 700 г, което го прави изключително
удобен за скрито и продължително носене

Конструкторите са се съобразили с възможностите за използване на пистолета от стрелци, използващи както дясната, така и лявата ръка. Затова лостчето на предпазителя е разположен от двете страни на пистолета в профилни кухини, без да излиза извън габарита на оръжието и без да пречи за бързото му изваждане от кобурите. Някои модели имат допълнителен предпазител, монтиран пред ръкохватката под спусковата скоба. Той не позволява произвеждането на изстрел, без да бъде задействан с пръстите на дланта при захващане на ръкохватката.

Пистолетът е снабден със скрит ударно-спусков механизъм (УСМ) с единично действие, който е с по-просто устройство в сравнение с двойно действащите механизми.Мерните му прибори са триточкови, позволяващи прецизно премерване в условията на ограничена видимост. В ръкохватката на пистолета могат да се поставят два вида пълнители с вместимост 5 и 7 патрона. Седемзарядният пълнител има пластмасов удължител, който при поставяне в ръкохватката създава по-голямо удобство за хора с големи длани, но незначително увеличава габаритните размери на пистолета. Бутонът за освобождаване на пълнителя е в горната част на ръкохватката, на удобно място за задействане с палеца.

В предната долна част на рамката е изработена къса пикатини-релса, на която могат да се закрепват допълнителни приспособления, като лазерни целеуказатели, фенери и др. Независимо от късата цев, поразяващата способност на пистолета е доста внушителна
за джобно защитно оръжие. Куршумът на патрона .45 АСР с маса около 14,9 г се изстрелва с начална скорост до 260 м/с и получава дулна енергия около 500 джаула. Заобленият връх на куршума осигурява по-голяма спираща, за сметка на пробивната способност. Това е едно добро предимство за патроните на защитните оръжия, които се използват за блокиране агресията на нападателя. За сравнение може да се посочи, че куршумът на патрон 9 мм „Парабелум” се изстрелва с начална скорост 380-390 м/с и дулна енергия 490 джаула, а куршумът на 9-милиметровия патрон „Макаров” се изстрелва с начална скорост 315 м/с и дулна енергия около 300 джаула.
Теглото на пистолета не надвишава 700 г, което го прави изключително удобен за скрито и продължително носене. Работи се и по създаването на 9-мм вариант на пистолета. Той ще бъде предназначен за патроните 9 мм Short. Вероятно той ще има още по-малко тегло и размери.

Най-ново

Единична публикация

Избрани