Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ядрен тероризъм“: Иран разглежда аварията в Натанз като саботаж

[post-views]
Летището в Бейрут стана обект на кибератака и по неговите екрани се появиха критики срещу „Хизбула“

Иран обяви аварията в ядрения си комплекс Натанз за саботаж. Според атомната агенция на страната временното прекъсване на електрозахранването към ключовото съоръжение в неделя е причинено от хакерска атака.

Ядреният комплекс „Натанз“, разположен южно от столицата Техеран, се смята за гръбнака на иранската атомна програма. Инцидентът става няколко дни, след като в комплекса бяха инсталирани нов клас центрофуги за обогатяване на уран. Началникът на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи определи аварията в комплекса като терористичен акт, без да посочи, какъв е бил точният характер на атаката и нейните източник.

На специална видеоконферентна среща с политическото ръководство на страната в лицето на президент Хасан Рохани,  шефът на иранската атомна агенция увери, че опитът за саботаж няма да спъне развитието на ядрената програма на ислямската република.

Междувременно израелски медии съобщиха, че зад саботажа срещу комплекса Натанз стоят израелските служби, но официален коментар от страна на Тел Авив за сега няма.

Предполагаемата атака става на фона на подновените опити във Виена за съживяването на  споразумение от 2015 г. между Иран и великите сили за ограничаването на иранската ядрена програма. Сделката беше поставена на карта след решението на бившия американски президент Доналд Тръмп да се изтегли САЩ от нея през 2018 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани