Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът Русия – САЩ обръща Черно море в полигон

[post-views]
Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” навлезе в Черно море

В битката с Москва Вашингтон формира фронт с Румъния, България, Грузия

До няколко дни разрушителите “Доналд Кук” и “Рузвелт” на американския флот ще влязат в Черно море през Босфора. Турция изпрати съобщение на страните участнички в Конвенцията от Монтрьо за преминаване на американските бойни кораби от Средиземно в Черно море между 14 и 15 април. “Те ще останат в Черно море до 4 май”, обяви Анкара.

Това се случва на фона на изостряне на ситуацията в югозападната част на Украйна. Присъствието на два ескадрени миноносеца в региона “би предоставило допълнителни възможности за проследяване на активността на Русия и способност по-добре да се реагира на непредвидени обстоятелства, ако внезапно възникнат”, пише американското издание “Драйв”.

През последните седмици украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас и трупането на руски войски по границата с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ посочват, че Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било от 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас. Москва обвини некрайбрежните сили от НАТО, че увеличават военноморската си активност в Черно море.

“Заслужава да се отбележи, че всеки голям конфликт с участието на Русия и САЩ в този регион ще превърне Черно море в полигон за противокорабни ракети, където руските войски ще имат значително предимство, поне на началния етап”, пише “Драйв”.

През март военни издания посочиха, че Русия има възможности да потапя кораби на НАТО в Черно море, по-специално на американския флот. През същия месец “Драйв” съобщи, че щатските миноносци тип Arleigh Burke, базирани в Испания, разполагат със системи за радиоелектронна борба AN/SLQ-62 Transportable Electronic Warfare Module-Speed To Fleet (TEWM-STF),

способни да унищожат

руските противокорабни

ракети

П-800 “Оникс”.

Междувременно Турция обеща подкрепа на Украйна в конфликта с Русия. Президентът Володимир Зеленски се оплака на Реджеп Ердоган в Истанбул за милитаризацията на Крим и заяви, че позициите на Киев и Анкара по заплахите в Черноморския регион, както и по отговора на тези заплахи съвпадат, предаде Ройтерс. Турция поддържа териториалната цялост и суверенитет на Украйна и не признава анексията на Крим.

На съвместна пресконференция Ердоган призова да се сложи край на “тревожните” развития в Донбас и допълни, че Турция е готова да окаже всякаква необходима подкрепа.

Украйна изпробва за пръв път турския дрон “Байрактар”, който е на въоръжение в армията на Киев, над зоната за силови операции в Донбас.

В Крим реагираха, че подкрепата на Турция прилича на сцена от поемата на Вергилий “Енеида”, когато след троянския жрец човек иска да възкликне: “Бойте се от данайците, които носят подаръци”. На полуострова твърдят, че с такъв съюзник като Турция Зеленски няма нужда от врагове, пише “Лента.ру”.

Ситуацията е многопластова, изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна. Но турският бригаден генерал от запаса д-р Наим Бабюроглу, преподавател от университета в Истанбул “Айдън”, коментира така темата, цитиран от БГНЕС:

“Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия. Също

САЩ се стремят

да отделят

Турция от Русия

Друга цел на САЩ е, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море под предлог за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Анкара ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море.

По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина САЩ искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава.”

Източник: 24chasa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани