Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

60 години от първия пилотиран полет в космоса

[post-views]

Завършваме с космическата тема. Както казахме в началото на емисията – отбелязваме 60 години от първия пилотиран полет в космоса. На 12 април през далечната 1961 г. съветският пилот и космонавт Юрий Гагарин се записва в историята, като първият човек, обиколил земното кълбо.

Макар и Съветския съюз да е вече в историята, а руската космическа слава да е загубила част от блясъка си, легендата за Юрий Гагарин и неговото постижение, което отваря цял един нов свят пред бъдещите поколения, е по-жива от всякога.

И днес 60 години по-късно Гагарин предизвиква възхищение и гордост, а неговият облик може да се види навсякъде в Русия. Наред с градове, села, паркове, площади  и училища носещи името на първия космонавт, обликът на Гагарин продължава да се поява и днес. Ярък пример е този графит на италианския уличен художник Йорит Агоч, разкрасил жилищна кооперация в един то кварталите на Москва.

Като част от честванията по случай годишнината от първия полет на човек космоса в Музея на астронавтика в Москва ще бъде открита и специална изложба.

Юрий Гагарин така и неуспява да лети втори път до Космоса, защото няколко години след исторически му полет загива при катастрофа със самолет по време на учение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани