Информационен център на Министерство на oтбраната

Белият дом: Расте агресивността на Русия при границата с Украйна

Държавният секретар на САЩ призова Израел и палестинците да пазят цивилните и децата

Белият дом изрази безпокойство от “растящата агресивност” на Русия по границата й с Украйна и заяви, че това ще е тема на обсъждане тази седмица между високопоставени представители на САЩ и НАТО, предаде Ройтерс.

САЩ “през уикенда следяха растящата агресивност на руските сили по границата”, каза говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин ще са в Брюксел тази седмица и положението на руско-украинската граница сигурно ще е тема на обсъждане. Официални представители на САЩ са в контакт и с украински официални представители, добави Саки.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще бъде в Брюксел от утре до четвъртък за консултации със съюзниците от НАТО и европейски официални лица, съобщи говорителят му Нед Прайс, предаде БТА.

В сряда Йенс Столтенберг ще се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Една от темите на разговорите им ще е положението в Украйна. Вчера Блинкън предупреди, че за Москва ще има последствия, ако предприеме агресия в Украйна.

Днес Блинкън разговаря преди визитата си по телефона със Столтенберг. Блинкън е наблегнал “на необходимостта Русия незабавно да прекрати агресивното струпване на войски по границите на Украйна и в окупиран Крим”, каза Нед Прайс.

ООН е обезпокоена от положението в Украйна и призовава всички въвлечени в конфликта страни за прекратят ескалацията на насилието, заяви говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик.

“Посланието ни към всички въвлечени страни е да проявяват максимална сдържаност и да избягват всякакви действия и изявления, които биха засилили напрежението. Всички въпроси трябва да се решават по пътя на диалога”, каза Дюжарик, цитиран от ТАСС.

Източник: 24chasa.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top