Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия предупреди света да не продава оръжие на Украйна

Украйна обяви за персона нон грата руския консул в Одеса

На фона на изостряне на конфликта в Източна Украйна Москва предупреди страните по света да не доставят оръжие на Киев, предаде ДПА.

“Приканваме всички отговорни страни, с които комуникираме – и Турция е една от тях – настоятелно им препоръчваме да анализират ситуацията и постоянните войнствени изявления на режима в Киев и също така ги предупреждаваме да не поощряват тези милитаристични аспирации”, каза в Египет руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Предупреждението идва на фона на доставяне от Турция на бойни дронове “Байрактар”, за които Украйна е сключила договор през 2019 г. Досега са доставени половин дузина, посочва ДПА, като се позовава на медийни информации.

Според министерството на отбраната, в Киев през декември са сключени допълнителни договори за доставка на бойни дронове, включително за боеприпаси, както и за построяване на патрулни плавателни съдове.

Лавров разкритикува и разполагането на американски военни кораби в Черно море. Той заяви, че остава без отговор въпросът какво търсят САЩ на хиляди километри от своята територия.

Според Турция, Щатите са я уведомили за преминаване на военни кораби през черноморските проливи до 4 май. С оглед на продължаващия от седем години конфликт съобщения за придвижване на руски войски към украинската граница предизвикаха напоследък международна загриженост.

Части от Луганска и Донецка област по руската граница са под контрола на проруски бойци от 2014 г. По оценки на ООН оттогава са загинали над 13 000 души. От началото на годината са регистрирани 50 жертви въпреки примирието.

Източник: dariknews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top