Информационен център на Министерство на oтбраната

Украйна поиска подкрепа от НАТО, Русия с предупреждение към САЩ

Срещата на върха на НАТО ще е на 14 юни в Брюксел, очаква се да дойде и Байдън

Дипломатическата криза около конфликта в Източна Украйна  се задълбочава. През деня Киев отново поиска подкрепата на НАТО, а Москва предупреди САЩ да внимават с военните си кораби в Черно море. В същото време от фронта в Донбас продължават да идват съобщения за епизодични сблъсъци между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти. 

За да се избегне война с Русия, НАТО трябва да помогне на Украйна. Това послание отправи украинският външен министър Дмитро Колеба по време на пресконференция с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Брюксел. НАТО следи отблизо ситуацията в Източна Украйна и е загрижена от информацията за струпването на руски военни части, заяви на свой ред Столтенберг.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Значителното военно струпване на Русия е неоправдано, необяснимо и много тревожно. Москва трябва да сложи край на струпването на армия в и около Украйна, да прекрати с провокациите и незабавно да спре да нагнетяването на напрежение.“

На фона на все по-интензивните сблъсъци между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна и струпването на редовна войска от Русия, в Черно море тази седмица се очакват два американски военни кораба.  Москва обяви това за провокация и предупреди Вашингтон, корабите му да стоят далеч от бреговете на Крим, за тяхно собствено добро.

Според последните данни на украинското правителство броят на загиналите в конфликта е достигнал до 14 хиляди души.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top