Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високо напрежение в САЩ: Поредна нощ на масови протести в Минеаполис

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

Втора нощ на масови протести срещу полицейското насилие в американския град Минеаполис, щата Минесота. Припомням, че повод за вълненията стана поредното убийството на чернокож, при опит да бъде задържан от полицията.

Убийството на Донте Райт съвпадна със започналия процес за смъртта на Джорд Флойд – друг чернокож, убит при арест миналата година пак в град Минеаполис.

Според официалната версия на полицаите участвали в ареста на Донте Райт, служителката по погрешка е извадила личното си огнестрелно оръжие, а не електрошоковият пистолет. Като доказателство власите разпространиха и кадри от боди-камерата на полицаите.

Независимо от това хиляди недоволни граждани за поредна нощ обсадиха полицейския участък в малкото градче Бруклин център, и отново се стигна до сблъсъци с служители на реда.

В опит да успокои страстите президентът на САЩ Джо Байдън поднесе съболезнования на близките на убития, като посочи, че докато мирните демонстрации са разбираеми, то всяка проява на насилието е напълно неоправдана.

Полицейското насилие на расова основа от години е един от най-големите вътрешни проблеми на САЩ.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани