Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КОВИД-19: Европа надхвърли един милион починали от началото на пандемията

[post-views]
Още осем починали и над 390 000 с „повишена температура“ в Северна Корея

Европа надхвърли психологическата граница от един милион починали от КОВИД-19 от началото на миналата година. Това се случва на фона на предупреждението на Световната здравна организация, че пандемията е достигнала критичната си точка.

Европа изпревари по смъртност дори Латинска Америка и Карибите със своите близо 832 600 смъртни случая, САЩ и Канада с близо 585 500 и Азия с над 285 000 починали. ,,Траекторията на пандемия нараства, експоненциално“, заяви Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО. Според събраните данните, шест държави представляват близо 60% от всички смъртни случаи от коронавирус в Европа. Класацията е оглавена от Обединеното кралство, следвано от Италия, Русия, Франция, Германия и Испания. Що се отнася до случаите с летален край спрямо населението, най-засегнатите страни в Европа, според ,,Франс прес“ са Чехия с 261 починали на 100 000 жители, следвана от Унгария с 245 и Босна и Херцеговина. В световен мащаб, починалите от КОВИД-19 надхвърлиха 2 милиона и 900 хиляди, а заболелите от вируса са почти 136 милиона.  Въпреки третата вълна, смъртните случаи в Европа са се стабилизирали от края на март. Миналата седмица Старият континент регистрирани малко над 27 000 починали, което е доста по – малко в сравнение с началото на изминалата година.

Междувременно, от днес Обединеното кралство  започва имунизация с препарата на „Модерна“, при възрастни между 40 и 50 години, след като ваксина е предложена на всички по-уязвими групи. Данните показват, че повече от 32 милиона британци са получили първа доза, а близо 8 милиона – втора. От днес и Испания ще може да имунизира и с препарата на фармацевтична компания на „Джонсън енд Джонсън“. Според властите ваксините ще бъдат разпределени веднага, за да се ускори ваксинацията на хората между 70 и 79 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани