Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ няма да допуснат „Северен поток-2“ да се отразят на отношенията им с Германия

[post-views]
САЩ няма да допуснат „Северен поток-2“ да се отразят на отношенията им с Германия

Съединените щати няма да допуснат спорният проект за газопровод „Северен поток-2“ между Русия и Германия да навреди на връзките с Берлин, заяви във вторник американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от „Франс прес“.

„Изразихме нашето противопоставяне на тази сделка и влиянието, което тя действително ще окаже на Русия. Но няма да позволим на този въпрос да попречи на отношенията, които имаме с Германия“, каза той по време на посещение на Берлин. „Ще продължим да работим с Германия и останалите съюзници в региона, за да укрепим нашите съюзи и да продължим да вървим напред.“

Германия отдавна дразни съюзниците си с упоритата си защита на проекта „Северен поток 2“. Газопроводът за 10 милиарда евро (11 милиарда долара) под Балтийско море ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. САЩ и няколко европейски държави са против проекта, като твърдят, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия за доставки на газ. Тръбопроводът също така избягва Украйна, лишавайки Киев от таксите за транзит на газ.

Администрацията на президента Джо Байдън даде индикации, че е поела ангажимент да спазва закона за „Северен поток-2“, предвиждащ санкции, който беше приет през 2019 г. при предишния президент Доналд Тръмп.

Въпреки интензивния натиск Германия не се отказва от проекта, който според нея осигурява по-стабилен и по-чист източник на енергия.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани