Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония реши: Изхвърля радиоактивната вода от „Фукушима“ в морето

[post-views]

Япония обяви, че планира да изхвърли над 1 милион тона радиоактивна вода в морето от авариралата атомна централа „Фукушима-1“. Южна Корея, Китай, както и редица неправителствени организации осъдиха решението на Токио. Според тях това може да има негативни последици за морския живот и рибарската индустрия.

Японското правителство увери, че водата, която планира да изхвърли в морето ще бъде изцяло изчистена от радиоактивни вещества, с изключение на тритий, но нивата му ще са много под допустимите в момента за питейната вода.

Йошихиде  Суга – министър-председател на Япония:

„Справянето със замърсените води е проблем, който не може да бъде избегнат по време на процеса по демонтажа на ядрената електроцентрала „Фукушима Дайчи“. Ще работим за осигуряването на безопасност и то много над препоръчителните  нива, като правителството ще предприеме необходимите действия срещу разпространението на необосновани вредни слухове.“

Независимо от възраженията на съседните на Япония страни, като Китай и Южна Корея, както и опасенията на неправителствените организации, Международната агенция за атомна енергия като цяло подкрепя плановете на Токио.

Припомням, че след аварията в АЕЦ „Фукушима-1“, японските власти бяха принудени да изсипят стотици тонове вода, за да предотвратят топенето на ядрените реактори. За да избегнат екологична катастрофа, беше взето решение замърсените води да бъдат складирани в специални контейнери, с ясното разбиране, че това е временно решение. Според експерти процесът по източването на водата ще продължи около 10 години, а самото демонтиране на централата между 30  и 40 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани