Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън призова Путин да намали напрежението с Украйна и му предложи среща

Байдън заяви, че се надява да се срещне с Путин по време на юнската си обиколка в Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал своя руски колега Владимир Путин да предприеме стъпки за намаляване на напрежението с Украйна. Той е предложил също двамата да се срещнат в трета страна. Това се случва на фона на потвърдена подкрепа от страна на Съединените щати и НАТО за Киев.

В телефонен разговор във вторник Байдън “изрази нашите притеснения от изненадващото струпване на руски войски в окупирания полуостров Крим и по границите с Украйна и призова Русия да намали напрежението”, се казва в съобщение на Белия дом.

Кремъл потвърди в съобщение, че Байдън е предложил среща на двамата лидери “в близко бъдеще”, без да уточнява дали Путин е приел.

По-рано във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска помощ от НАТО, а Москва предупреди САЩ да не изпраща кораби в Черно море “за тяхно добро”.

Зеленски няколко пъти е търсил Путин за разговори, но Кремъл досега отхвърля поканите.

В последните седмици Русия придвижва свои военни части към границите с Украйна и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014. Това повиши опасенията, че Русия се готви да изпрати войски в Украйна.

Според някои анализатори, тези действия на Русия имат за цел да тестват доколко новата администрация на Байдън държи на Украйна.

В съобщението на Белия дом пише, че Байдън е препотвърдил “своята цел да изгради стабилни и предвидими отношения с Русия, следвайки интересите на САЩ”.

Източник: svobodnaevropa.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top