Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ се изтеглят от Афганистан до 11 септември, ще работят в тясно сътрудничество с НАТО

[post-views]

САЩ ще се изтеглят окончателно от Афганистан до 11 септември тази година, като процесът ще започне от 1 май, обяви американското правителство. На съвместна пресконференция в Брюксел с генералния секретар на НАТО американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон ще работи по темата в тясно сътрудничество с Алианса.  

Заедно постигнахме целите, които си поставихме, и сега е време да приберем силите си у дома“, каза Блинкън в Брюксел. Държавният секретар на САЩ допълни, че Вашингтон ще работи в тясно сътрудничество с НАТО през следващите седмици за безопасното,  целенасочено  и координирано изтегляне на силите от Афганистан. 

В същото време германският военен министър Анегрет Каренбауер заяви, че НАТО вероятно ще последва САЩ в изтеглянето на всички военни от Афганистан през септември, в т.ч. и всички 750 британски войници, съобщи вестник „Таймс“. Контролът ще бъде предаден на обучените за целта афганистански войници.

Припомням, че САЩ трябваше да се изтеглят окончателно от Афганистан на 1 май тази година, като част от споразумението между администрацията на Доналд Тръмп  с талибаните. Ход, който изненада съюзниците на Вашингтон в НАТО, а експерти го определиха като прибързан.

Затова малко след като встъпи в длъжност, американският президента Джо Байдън нареди преоценка на ситуацията в Афганистан и намекна, че датата 1 май не е окончателна. Причината – продължаващото насилие в страната, както и твърденията на американското командване, че талибаните не се придържат към ангажиментите си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани