Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Токио отбелязва 100 дни до старта на Олимпийските игри

[post-views]

Токио отбелязва 100 дни до старта на отложената Олимпиада, въпреки продължаващата несигурност за нормалното провеждане на Игрите заради пандемията от Ковид-19.

В японската столица от понеделник бяха въведени по-строги антивирусни мерки, които важат до 11 май, с цел намаляване на разрастващия се брой на новозаразените.

„През този период ще положим всички усилия, за да спрем разпространението на инфекцията, да победим коронавируса, защото искаме да организираме Олимпиада с участието на всички“, коментира губернаторът на Токио Юрико Коике.

В града вчера бяха потвърдени нови 510 случая със заразени с Ковид-19, като за първи път от три дни бройката премина границата от 500. В същото време в префектурата Осака бяха регистрирани рекордните 1099 новозаразени.

Проблемите с ваксинацията в Япония продължават, като досега едва 0.4 процента от населението на страната е получило необходимите по две дози ваксина.

От Международния олимпийски комитет са уверени, че Игрите, които вече бяха отложени с година заради пандемията, ще със състоят на новите дати.

„Олимпиадата ще започне на 23 юли. Това ще бъдат едни от най-добри организираните и възможно най-сигурни Игри“, убеден е шефът на координационната комисия за Токио 2020 Джон Коутс.

Въпреки това, проучване на японската информационна агенция „Киодо“ показа, че 72 процента от местното население иска Олимпиадата да бъде отменена или пренасрочена отново, като едва 24.5 процента подкрепят провеждането на Игрите.

В Токио се очаква да участват над 10 хиляди спортисти от цял свят, като в програмата са включени рекордните 33 спорта и 339 дисциплини.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Виж още

Избрани