Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО реши: От 1 май започва поетапното изтегляне от Афганистан

[post-views]

От 1 май НАТО ще започне поетапно да изтегля контингентите си, участващи в тренировъчната мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Това решиха министрите на отбраната и външните работи на Алианса на извънредна видеоконферентна среща, с участието на  държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин. Освен Афганистан, министрите обсъдиха и кризата в Източна Украйна.

По план окончателното изтегляне на натовските контингенти от Афганистан трябва да приключи до няколко месеца.  Процесът ще е внимателно планиран и координиран със съюзниците от САЩ с цел обезпечаването на сигурността и безопасността на изтеглящите се сили, заяви американският държавен секретар на Антъни Бликън.

Антъни Бликеън – държавен секретар на САЩ:

„САЩ ще се координират тясно със нашите съюзници за следващите ни стъпки. Винаги сме вярвали, както и генералният секретар отбеляза, че влязохме заедно, адаптирахме се заедно и заедно ще излезем. И днес точно това направихме, как може да изглежда предстоящото ни изтегляне, което ще е отговорно, умишлено и безопасно.“

На свой ред американският министър на отбраната Лойд Остин допълни, че САЩ и НАТО ще останат твърдо ангажирани с бъдещето развитие на Афганистан и ще продължат с материалната и финансовата си подкрепа за афганистанските сили за сигурност.

В Афганистан са разположени около 12500 чуждестранни военнослужещи, по-голямата част от които участват в тренировъчната мисия на НАТО „Решителна подкрепа. По данни на българското министерство на отбраната към момента в Афганистан контингентът в Афганистан е от общо 120 военнослужещи, разположени съответно в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул. На срещата бяха обсъдени и продължаващата ескалация на напрежението в и около Украйна, вследствие на продължаващото струпване на руски войски и въоръжение до границите на страната. Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.

Най-ново

Виж още

Избрани