Информационен център на Министерство на oтбраната

Антъни Блинкън на необявено посещение в Афганистан

Антъни Блинкън: САЩ искат стабилни отношения с Русия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна на необявено предварително посещение в Афганистан, малко след като президентът Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще изтегли войските си до 11 септември, а същото решение взеха и страните членки на НАТО.

Блинкън разговаря с афганистанския президент Ашраф Гани. Той подчерта, че партньорството между Вашингтон и Кабул продължава, като променя вида си. От своя страна афганистанския държавен глава посочи, че уважава американското решение.

В Кабул Блинкън декларира, че чрез дипломатически методи Вашингтон ще направи всичко възможно да бъде постигнато мирно споразумение между талибаните и властите в Кабул.

А президентът Ашраф Гани заяви, че афганистанската армия е в състояние сама да се погрижи за сигурността в страната.

Преди това американският президент Джо Байдън предупреди Съединените щати ще държат талибаните отговорни за запазването на мира в Афганистан. Снощи той обяви, че всички американски военни – към момента 2500, ще бъдат изтеглени преди 11 септември. Заедно с тях ще напуснат и контингентите на останалите страни членки на НАТО, Австралия, Нова Зеландия и Грузия, които наброяват около 7000 души.

Изтеглянето ще бъде поетапно и ще започне от 1 май – който беше крайния срок за пълно напускане на американците според споразумението на предишния президент – Доналд Тръмп, с талибаните.

Байдън заяви, че основните цели на военна интервенция в Афганистан, чиято цена за Америка възлиза на над 2400 загинали военни и около 2 трилиона долара, отдавна са постигнати, включително елиминирането още преди 10 години на лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top