Информационен център на Министерство на oтбраната

Външните министри на Гърция и Турция спориха на пресконференция

Външните министри на Гърция и Турция спориха на пресконференция

На съвместна пресконференция в Анкара се разрази спор между гръцкия външен министър Никос Дендиас и турския му колега Мевлют Чавушоглу. Това беше първата им среща за последните над 12 месеца.

Събитието започна с надежда за подобряване на отношенията, но бързо премина в размяна на язвителни обиди и от двете страни, пише Ройтерс.

В началото Чавушоглу заяви, че Турция иска да затопли връзките си с Гърция без предварителни условия и похвали проведения “много позитивен дииалог”, както и че проблемите между Атина и Анкара могат да се решат посредством диалог.

А Дендиас изрази подкрепа за искането на Турция за присъединяване към Европейския съюз, но и добави, че всякакво посегателство върху суверенитета на Гърция ще бъде санкционирано.

Той се оплака и от проучванията на Турция за природен газ в спорни води в Егейско море, както и от отношението към гръцкото православно малцинство в Турция и спора за мигрантите.

Коментарът му предизвика гневен отговор на Чавушоглу, който го определи като “неприемлив”.

От своя страна Дендиас отговори, че позицията на Гърция е ясна и колегата му е запознат с нея. Чавушоглу опонира, че няма да мълчи при обвинения към Турция и нейния народ, както и че напрежението между двете страни членки на НАТО може да продължи.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top