Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представиха филма „Последно полувреме“

[post-views]
Представиха филма „Последно полувреме“

В Информационния център на Министерството на отбраната (ИЦ на МО) се състоя премиера на филма „Последно полувреме“. Той разказва истинската история на един футболен мач между отборите на „Левски София“ и „Македония Скопие“, игран по време на Втората световна война в София.

„Самият мач няма особено значение нито за първенството на България, нито за световния футбол. Той има значение за човешкия дух, който във време на една ужасяваща касапница – Втората световна война, във време, когато държавните машини работят извънредно, едни момчета отказват да направят хитлеристкия поздрав, което би могло да им нанесе много проблеми в кариерата и в живота“. Това каза пред военните медии режисьорът на филма Степан Поляков за младите спортисти от българския отбор „Левски София“. Сценарист на лентата е полковник професор Димитър Недялков.

„Това е история за духа на едни млади футболисти, които не се осмеляват да се страхуват. Те се изправят срещу една машина и тогава вече знаят, че футболът и политиката ще вървят винаги ръка за ръка“, категоричен е Поляков.

Документалната лента е отговор на манипулативния филм „Трето полувреме“, създаден преди няколко години в Република Северна Македония. „Идеята за този филм („Последно полувреме“ –  б. р.) тръгна от една художествена измислица („Трето полувреме“ – б. р.), която възмути доста българи с провокациите и неистините. Информационният център на Министерството на отбраната застана зад идеята за този филм. Има документални кадри, които българският зрител вижда за първи път“, каза директорът на ИЦ на МО Любомир Денов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани