Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън: Все още е възможно САЩ и Русия да работят заедно

[post-views]
Русия се опитва да унищожи идентичността на Украйна, заяви Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън отново призова Русия за деескалация на напрежението. Независимо, че ден по-рано американският държавен глава наложи нови санкции на Москва той смята, че все още има възможност двете страни да работят заедно. За сега вероятността за това е малка, след като Русия обяви, че вече подготвя ответните си действия.

И без това обтегнатите дипломатически отношения между САЩ и Русия удариха ново дъно, след като в четвъртък  Вашингтон наказа Москва, с нови санкции. Наред с експулсирането на дипломати, американският президент забрани на американските финансови институции да участват на пазара за руския държавен дълг, което със сигурност ще се отрази на руската икономика. Очаквано реакцията на Русия не закъсня. Външното министерство на страната обяви, че вече изготвя реципрочни мерки на американските санкции, които много скоро ще обявят публично, както и  че е привикало американския посланик Ед Съливан.

Мария Захарова- говорител на Руското външно министерство:

„Многократно предупреждавахме САЩ за последиците от враждебните им стъпки, които застрашително увеличават нивото на конфронтация между двете страни. Това не е в интерес за жителите на двете водещи ядрени сили, които носят историческата отговорност за съдбата на света.“

Последните дипломатически търкания между САЩ и Русия стават на фона на подновеното насилие в Източна Украйна, където от седмици украинската армия води епизодични сблъсъци с проруските сепаратисти, а Москва струпва войски по границите си с Украйна, което породи опасения в държавните членки на НАТО по източните граници на Алианса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани