Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Научен форум припомни за делото на Раковски

[post-views]
Научен форум припомни за делото на Раковски

На 14 април се навършиха 200 години от рождението на Георги С. Раковски. Тогава се чества и патронният празник на Военната ни академия, която носи неговото име. Една от значимите прояви по този повод бе двудневната научна конференция с международно участие на тема: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“. Тя се проведе под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на културата Боил Банов. Те бяха представени от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и дистанционно от заместник-министъра на културата Анелия Гешева.

Двамата приветстваха участниците от името на министрите. В откриването на форума участваха още  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, началникът на Военна академия генерал-майор д-р Груди Ангелов, военни аташета и представители на дипломатическите мисии на Руската федерация, Република Сърбия, Румъния, Виетнам и САЩ, представители на академичните среди, военни историци, кметове на общини и др.

„Приносите на Георги С. Раковски към борбите за възстановяване на Отечеството се неизмерими. Раковски е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за което създава три отделни плана. Раковски с плановете си, с конкретната организационна и публикационна дейност, с международните си контакти, с непосредственото си участие и ръководството на борбите за българската свобода се издига до нивото на теоретик на българското организирано националноосвободително движение и визионер с планове за устройството на бъдещата възстановена българска държава“, посочи в словото си заместник-министър Атанас Запрянов.

Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с Регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава Академията е институция с национален и международен престиж и с гордост носи името на Раковски, заяви заместник-министър Запрянов.

„Раковски ни завеща вяра и любов към България и днес имаме необходимост от неговите напътствия“, посочи заместник-министър Гешева. Приветствие от името на столичния кмет Йорданка Фандъкова поднесе нейният заместник доц. д-р Тодор Чобанов.

В своя доклад началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов изтъкна ролята на Георги С. Раковски за оцеляване на българската държавност, за да може да бъде възстановена българската държава, включително неговите проекти за национална военна сила. Работата на научния форум протече в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта беше да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани