Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият парламент – фрагментиран, но зареден с енергия

[post-views]
Новият парламент – фрагментиран, но зареден с енергия

Депутатите избраха Ива Митева за председател на Народното събрание

С малък, но гласовит протест отвън и с цветен и необичаен депутатски състав в по-голямата си част вътре в старата сграда на парламента започна работа 45-ото обикновено Народно събрание вчера. Заседанието откри доайенът сред народните представители Мика Зайкова от партия „Има такъв народ”. Мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България, каза тя. И съобщи за оставката на третия кабинет Борисов, който изкара своя пълен мандат. Народните представители положиха клетва, а в залата прозвуча българският национален химн и Бетовеновата „Ода на радостта” като символ на единството в Европейския съюз.

В обръщението си към народа и парламента президентът Румен Радев призова за ясна политическа отговорност на новия кабинет, основан на принципи и ценности, създаване на кабинет с ясни приоритети. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата – трябват ясни граници за възможните компромиси, заяви той. И допълни: Вие наследявате една институция в дълбока криза.

Според президента необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението, за незабавни промени в изборния закон. От понеделник президентът е готов за консултации с парламентарно представените партии, след което ще връчи и първия мандат за съставяне на кабинет.

Още в първия пленарен ден политическите сили поискаха промени в изборните правила и в изказванията си заявяваха своите приоритети. Депутатите излъчиха ръководство на 45-ото НС. За председател беше избрана парламентарната юристка Ива Митева от „Има такъв народ” без нито един глас „против”. Тя призова за диалог и висока парламентарна култура. Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от „Има такъв народ”, Кристиян Вигенин от „БСП за България”, Муккадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България” и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри, вън!” станаха заместници. Предстои днес в Народното събрание да се обявят съставите на бюджетната, здравната и правната комисия. Това реши вчера Председателският съвет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани