Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Димитър Кацаров: Това, че стреляш добре, не е нищо, ако не си мотивиран

[post-views]
Полковник Димитър Кацаров: Това, че стреляш добре, не е нищо, ако не си мотивиран

Войникът, обучен в планината, няма никакъв проблем да действа на равнинен терен, казва командирът на 101-и алпийски полк

– Г-н полковник, каква е оценката Ви за представянето на 101 полк в съвместната подготовка „Родопи-21”, изпълниха ли военнослужещите всички планирани задачи?

– Като офицер, провеждащ учението, мога да споделя, че за мен оценката за представянето на 101 алпийски полк в съвместната подготовка „Родопи-21” е отлична. Тя беше потвърдена в медийния ден от началника на отбраната и от командира на Сухопътните войски (СВ). Има сериозни аргументи за това. Без да влизам в детайли ще кажа, че най-важното, според мен е, че учението беше предварително много добре планирано. Проведе се при тежки климатични условия, но те пък способстваха за това да демонстрираме придобитите способности от личния състав. И, разбира се, немаловажно е, че не допуснахме никакъв инцидент с участници по време на много рискови задачи, които се изпълняваха в екстремални условия, в силно пресечен планински терен, на голяма надморска височина.

– Имате ли некомплект и как решавате въпроси с набирането на подходящи войници, идват ли при вас хора с алпийска подготовка?

– Некомплектът при нас е доста малък и се дължи основно на некомплекта от офицери, защото тях трябва да ги получим от военните училища. Но пък използваме това, че почти 90 на сто сме окомплектовани със сержанти, които включваме в обучението на личния състав и им делегираме по-големи права, основно по провеждане на бойната подготовка. Не казвам, че комплектът на офицери е критичен. Но има какво да се желае, за да бъдат разпределени тук и да дойдат от военното училище млади хора. Като цяло трябва да се каже, че назначаването на един военнослужещ не значи нищо. Според мен, не по-малко от две години, до третата година можем да кажем, че вече имаме подготвен военнослужещ, който може да изпълнява мисиите и задачите, разпоредени съгласно нашите специфични способности. Не разчитаме, че ще дойдат подготвени хора отвън. Да, някои от кандидатите ни, основно от Смолянския регион, имат някакви начални умения за ски алпийска подготовка, но те са много малко. С пристигането на новоназначените започваме първоначален цикъл на подготовка, със специализирани курсове, начална подготовка, усъвършенстване, докато се стигне до курсове, които провеждаме с Българската федерация по ски, специализирани курсове по алпийска подготовка. Всичко това продължава в рамките на около 2 години, за да може този войник вече да е готов да изпълнява бойни задачи, използвайки всичките наши специфични способности, които имаме. Това е дълъг и труден процес. Хубавото е, че съставът ни е относително млад. Имаме доста ниска средна възраст на военнослужещите, което ни позволава да са физически отлично подготвени. А това е първото условие, за да започнем да надграждаме от там нататък специфични способности.

– Споменахте сержантите, на които много разчитате. Как успявате да ги включите по-активно в целия процес на обучението на войнишкия състав?

– Мога да кажа, че започваме от, така да се каже – качеството на сержантите. Смея да твърдя, че при нас то е на изключително високо ниво. Ние правим подбора на хората, които да се обучават в сержантския колеж и в центъра за подготовка в Сливен. Тоест, това са войници, които са се доказали в повече от три години служба. Когато видим какво показва един войник, че има потенциал вече да заеме и по-висока длъжност и да ръководи своите подчинени, съвсем честно, принципно, се правят всичките подбори. Това е основата ние да нямаме сержанти със слабо или лошо качество. Казвам го съвсем отговорно. Защото те след това веднага показват своите качества. Това е първото нещо, че от нашия състав отделяме тези войници, които са се доказали. Ние ги познаваме и ги номинираме да отидат и да заемат по-висока позиция. И те ни се отблагодаряват с много голямата мотивация, която се потвърждава от абсолютно всички – и от нашите международни партньори, и от нашите командири и началници. Това за мен е много важно, решаващо – дали едно формирование може да изпълни някакви задачи или не. Можеш да стреляш добре, но това не значи нищо, ако не си мотивиран. От там тръгваме. И другото, което се стремя да проведа в практиката е така наречения западен модел, защото ние сме обменили достатъчно опит и сме били на много учения в чужбина, в много държави – в Австрия, Италия, Словения, обучения в Англия, Румъния, Украйна. Тук гласуваме по-голяма отговорност на сержанта. С моя заповед се назначават длъжностните лица за провеждането на всяко конкретно занятие, като, примерно, определям, че ръководител на занятието е инструкторът по алпийска подготовка – примерно сержант еди-кой си. По този начин не игнорираме командира на ротата. Той присъства, ръководи си хората, създава си организацията. Но когато дойде ред на специфичните подготовки, там се делегират правата на инструктора. Той преценява на кой терен какво и как да се прави, какви алпийски установки ще се изградят, кой къде да бъде и какво ще се случва. Това е много важно, защото би било погрешно един такъв професионалист да стои отзад и само да гледа как се разпорежда някой, който е по-слаб от него в дадения елемент. По този начин използваме тези, които са завършили различни специализирани курсове, като например инструктори – лицензирани ски учители. На тези хора с моя заповед делегирам по-големи права за конкретното занятие и всичко се случва много лесно. Никой не се обижда, никой не се сърди. Даваме път на професионализма.

– По време на „Родопи-21” стана ясно, че предстои подготовката на 43-ия български контингент за мисията в Афганистан, половината от който ще е от 101 полк и това ще означава, че военнослужещите от планината, от снега, ще отидат в други условия. Започна ли вече тази подготовка (интервюто е взето преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че се предвижда изтеглянето на българския контингент от Афганистан – б. а.)?

– Подготовката на 43-ия контингент за Афганистан започна от 5 април. Още тогава започнахме с така наречената предварителна подготовка, която се провежда в пункта за постоянна дислокация. Със заповед на командира на СВ е разпоредено целият контингент да се готви в Смолян. Аз съм офицер, който отговаря за контингента, който трябва да го подготви, да подготви сертификационното учение. По-голяма част от контингента е от 101 алпийски полк, след извършения подбор от комисия от СВ. Да, условията в Афганистан през лятото ще са различни от зимата в Смолян. Но има един много интересен факт. Средната надморска височина на терените, където ще се изпълнява мисията е 1500 м. Може да звучи малко пресилено, но аз не виждам по-подготвени военнослужещи за действие там, в планинските условия, освен моите военнослужещи. Ние ще се чувстваме все едно ще сме си вкъщи, както и да звучи това. Някои хора, които живеят на 300 м, качвайки се на 1500 м, получават главоболие. Това е абсолютно нормална реакция на организма, който не е адаптиран да живее и да работи в тази среда. Затова казвам, че не виждам никакъв проблем. Напротив, имаме преимущество, защото планинският войник може да изпълнява задачи навсякъде и при всякакви условия, на всяко място. Този войник, който е подготвен в планината, няма никакъв проблем да действа на равнинен терен.

– Бихте ли назовали някои от основните събития, които предстоят за полка, освен подготовката за Афганистан? – По принцип имаме планирано наше участие на международни учения – в Турция и Украйна. Предстои ни провеждане на летен 10-дневен полеви лагер за алпийските формирования, имаме ротни тактико-специални учения, ротни тактически учения, както и бойни стрелби. Предстои да провеждаме курсове по специализирана лятна алпийска подготовка с алпийските роти. Курсовете са разделени на различни, бих казал – специфични способности, които искаме тази година да придобият отделните роти, защото част от алпийските курсове са по различна тематика – по преодоляване на трудни терени, по търсене и спасяване в планина, по търсене и спасяване в пещери и пропасти. Разбира се, наред с алпийските роти, готвим и другите формирования за бойно осигуряване на алпийските формирования, на които им предстои участие в полевите подготовки на СВ. До края на годината имаме участие на подразделенията за ядрена, химическа, биологическа защита и екология на полигон „Ново село”, район Чубра. Разузнавателният взвод ще има лагер, който ще се провежда тук и също така разузнавателен лагер, който ще се провежда на полигон „Корен”. Противотанковият взвод и минохвъргачната батарея ще участват на „Корен”, зенитният ни взвод ще участва на стрелбите на „Шабла”. Ще проведем също изпити за завършване на различните етапи на подготовка, различни подготовки на модулните формирования. Предстои ни абсолютно напрегната учебна година, всъщност, както всяка година.

В полка не е отменено нито едно учение и занятие

До момента не сме отменили нито едно наше полево учение, лагер, занятие, заради болни военнослужещи по време на пандемията, казва полковник Димитър Кацаров.

С негова заповед още от февруари 2020 г. целият личен състав в района на полка носи маски навсякъде, по всяко време. Дори на учението „Родопи 21” военнослужещите бяха с маски.

„Може би защото сме много жестоки в спазването на всички противоепидемични мерки, мога да кажа, че заболеваемостта от коронавирус в полка е изключително ниска. Интересно е, че малкото военнослужещи, които са се разболели и са карантинирани, са се заразили от техни близки, с които са били контактни. Или се карантинират за това, че техни близки са болни. Но този състав, пак повтарям е изключително малък”, заявява командирът на 101 алпийски полк.

По думите му още от началото на пандемията миналата година в полка са в сила доста рестриктивни мерки: проверка на температурата на денонощния наряд, на личния състав, дезинфекциране на всички общи помещения, пускане на ултравиолетови лампи, носене на маски на открито и закрито. „Може би ни помага и това, че всичките ни занятия са на открито. Това също способства да нямаме проблем и да сме боеспособно формирование. Радвам се, че по време на учението „Родопи 21” всички чужденци, които бяха тук – от Словения, Румъния и Хърватия, дойдоха с отрицателни PCR-тестове и в края на учението си заминаха с отрицателни PCR-тестове, които им направихме в смолянската лаборатория, посочва полковник Кацаров. Той допълва, че над 90 на сто от личния състав, който се подготвя за мисия в Афганистан е изразил писмено желание да се ваксинира. В момента правим широко проучване, за да си изясним как стоят нещата за останалия личен състав и да изпратим заявка да дойде мобилен екип от военната болница в Пловдив, който да направи ваксинация в Смолян на всички, желаещи да се имунизират, пояснява полковник Кацаров.

Планинските умения са нужни на всеки войник

Всеки войник трябва да премине планинска подготовка, поне за овладяване на начални умения. Тази своя позиция полковник Кацаров неотклонно отстоява. Според него е абсолютно необходимо България да развива планинската подготовка на военнослужещите и да разширява алпийския тип формирования. „Когато погледнем международните събития и конфликти, ще забележим, че реалните бойни действия се развиват в планински терени, в труднодостъпни, пресечени местности. Уменията там са изключително важни. Освен това, наблюдавайки релефа на България, знаем колко процента от територията на страната е планинско-гориста и хълмиста (60 на сто, според  Националния статистически институт – б. р.) и отговорът е категорично ясен. Когато фактите говорят, боговете мълчат”, аргументира се командирът на 101 полк. Радвам се, че успяхме да създадем нашия Център за планинска подготовка, където, когато Командването на Сухопътните войски реши, изпращат за обучение военнослужещи и провеждаме точно такава специализирана подготовка, изтъква той. И допълва: Това са факти в международен и в национален аспект, така че трябва да се върви към развитие на този вид войски. По думите му, ако искаме да се равняваме по най-добрите, трябва да се съпоставяме с армиите на страни като Италия, Австрия, Швейцария, Германия, да се види те колко планински военнослужещи и планински бригади имат, как ги обучават и поддържат. „Отговорите за мен са ясни. Трябва да се мисли в тази посока, защото съвременните условия доказват необходимостта от развитие на алпийския тип формирования. То не е екзотична идея или хрумване на някой човек”, категоричен е полковник Кацаров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани