Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сатирично кабаре показа класа в Сатирата

[post-views]
Сатирично кабаре показа класа в Сатирата

И как Николай Урумов като войник решил: това ще е, ще правя театър!

Премиерата на Сатирично кабаре („Място за похвали и оплаквания“) отбеляза пищно рождения ден на Сатирата. И показа, че театърът може да се гордее както с големите си звезди в миналите години, така и с младите, които буквално нахлуха на тази сцена. Те могат да пеят и танцуват, да говорят чист български с правилна дикция и още куп други задължителни професионални неща, които бяха отвяти в преходните времена в безбройни халтурни представления. Качествен хумор, ––силна злободневна сатира и вечни теми, и много рок, джаз и канкан, както подхождат на истинско кабаре, динамично се разплискваха от сцената. Реплики, на които не можеш да устоиш  („Отнасяме се към образованието така, все едно палим военните си складове“ с цитат от поета Кирил Христов, „Да не направят почивката на българското Черноморие задължителна…“).

Авторите на спектакъла са Калин Сърменов и Михаела Кацарова, а режисьорът е Николай Младенов. Искрящият хумор и актьорски изпълнения вървяха с „истински“ кабаретни костюми (Свила Величкова). Авторската музика е на дарованието на сатириците Мартин Каров. Явор Борисов „само“ пееше в прекрасна дамска компания. В постановката съвсем намясто чухме стихотворението „За хвърчащите хора“  на Валери Петров и „Приятели“  на Дамян Дамянов.

Спектакълът е иронично намигване към реалността, към живота около нас. Както казват авторите му – едно звездно кабаре,  „в което не липсва пух, пера, разкош, магия, музика… и още нещо!“. „Черешка на тортата“ беше изпълнението на ефирната Есил Дюран.

Театърът пази паметта на големите си актьори и нарича „кресла“ в залата на тяхно име. В този ден свое място получи и голямата Татяна Лолова.

„Интригата“ беше за накрая, когато на церемония за 5-и път трупата на сатириците връчи Театралните награди за хумор и сатира „Златен Кукерикон 2021“.

Награда за „Млада надежда“ взе актьорският клас на проф. д-р Ивайло Христов за постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков (реж. Ивайло Христов) на Театър НАТФИЗ. За  женска роля спечели Анна Петрова за ролята ѝ в „Лъжата“ в Театрално-музикален център – Кърджали. Изпълнението на мъжката роля взе Мариан Бачев за ролята си в мюзикъла на Крис Къртис „Чаплин“ в Държавна опера – Варна. Беше отличена постановката на Боян Иванов за „Ако Фройд беше индианец“ на Куклен театър Варна. А за режисурата на „Суматоха“ на Радичков в Русенския театър награда получи Николай Урумов. Самият той разигра малък спектакъл, докато артистично разказваше как на сцената на Сатирата се е запознал за пръв път със самия автор при репетицията на „Януари“ със Стоян Камбарев, благодари на съдбата за срещите си с талантливи режисьори, сред които Пламен Марков (тогава директор на сатириците). И каза как Русенският театър е първият, в който влиза, докато е войник. Гледа спектаклите на Слави Шкаров и си казва: това ще е, ще правя театър…

Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев получи проф. Пламен Марков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани