Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хайдути, легионери, войници и историци на празник в Котел

[post-views]

Хайдушки чети, бойци от Първа българска легия, военнослужещи от Сливенския гарнизон, известни наши историци, политици и дори самият Георги Стойков Раковски – тази пъстра компания можеше да бъде срещната по улиците на Котел в сряда, когато старинният град отбеляза 200-годишнината от рождението на своята най-известна личност. Макар и за ден, градчето, разстлано по склоновете на Източна Стара планина, се превърна в главен център на българщината, каквото е било през първата половина на XIX век.

Празникът започна с хайдушка сбирка в двора на Кьорпеевата къща – архитектурно бижу, строено през втората половина на XIX век за Радил Кьорпею – притежател на 45 хиляди овце, чифлик и 12 дюкяна в Карнобат, имане, което за онова време го правело „средно богат котленец“. Хайдутите бяха от Сливенския регионален клуб на Националното сдружение „Традиция“. Облечени в автентични носии, препасали по няколко пищова, ятагани и ножове – хора мераклии, които си носеха дори и черешово топче и демонстрираха точната му стрелба. Градусът на настроените бе повдигнат от изпълненията на децата от местното Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. А също и от виното и тънките мезета, които си носеха хайдутите от Сливен. Изненадващо в двора на къщата се появи и самият Георги С. Раковски, който се снима с младите музиканти и опита хайдушкото вино. След него обаче дойдоха и гримьорките на БНТ, които развалиха магията – изпод мустаците, перуката и грима се показа актьорът Деян Донков, който в този ден се снимаше в документален филм за Раковски. 

В сряда тържествата започнаха от сутринта с живописно шествие по главната улица на града. Предвождаха го музикантите от Военния духов оркестър на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Зад тях се подредиха децата от музикалното училище, най-първите люде на община Котел и много граждани. Шествието стигна до централния градски площад, където започна тържествена церемония. И в този момент стана ясно, че природата не е на страната на празнуващите – от свъсеното небе закапа ситен дъждец. Но това всъщност бе знак, че всичко ще върви по вода. Никой не забелязваше дъжда, когато на площада зазвуча новият марш в памет на Раковски, написан по текст на Иван Вазов, с автор главният диригент на Българската армия подполковник Ради Радев.

Главна действаща фигура на церемонията бе кметът на Котел Коста Каранашев – висок, представителен, делови. Той откри барелеф на Георги Раковски, изработен преди близо 50 години от известния скулптор Димитър Бойчев. Сега Котел го получи в дар от неговите синове – архитектите Антон и Тодор Бойчеви. Кметът връчи грамоти и сребърен знак „200 години от рождението на Г. С. Раковски“ на заслужили местни обществени дейци. Умни слова за делото и значимостта на великия български революционер произнесоха двама видни наши историци – професорите от Великотърновския университет Пламен Павлов и Андрей Андреев. Публиката бе наелектризирана от изпълнението на актьора Янко Лозанов, който рецитира известната ода на Иван Вазов за „образа невъзможен, мечтателя безумен на тъмна епоха син бодър, тревожен“. Силно бе и присъствието на армията – военният строй на бойците от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, бе приет от неговия командир полковник Любомир Вачев. Под звуците на Военния духов оркестър се състоя церемония по издигане на националния флаг и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски на площада.

Един от най-живописните елементи на тържеството бе възстановката на полагането на клетва от новопостъпили членове на Първа българска легия, създадена от Раковски в Белград през 1862 г. Облечени в красиви бели униформи, те се заклеваха един след друг под зоркия поглед на самия войвода, чийто образ този път беше представен не от Деян Донков, а от варненски актьор. През цялото това време дъждът ту спираше, ту се подновяваше, но това не смущаваше нито легионерите, които полагаха клетва, нито стотиците граждани, наблюдаващи ритуала. Още по-малко се плашеха от природните капризи участниците в колоездачната надпревара и лекоатлетическия пробег, които се проведоха следобед след края на церемонията на площада. Истинската кулминация на тържествата в Котел обаче дойде вечерта, когато на централния градски площад се подредиха стройните редици на момчетата от Националната гвардейска част. Те участваха в тържествената заря проверка, а строят им бе приет от началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, който успя в рамките на един ден да бъде на честванията и в София, и в Котел. На смрачаване живакът на термометъра вече немилостиво се спускаше към нулата, но това не изплаши котленци – дошлите да видят гвардейците бяха дори повече от тези, присъствали на церемонията през деня. Накрая небето над планинския град бе озарено от празничните илюминации, площадът светна, светло бе и в душите на хората.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Виж още

Избрани