Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Любомир Вачев: Танкистът е с огромно сърце и душа!

[post-views]
Полковник Любомир Вачев: Танкистът е с огромно сърце и душа!

Валерия ТОДОРОВА

На първо място при нас е работата в екип, казва командирът на Центъра за подготовка на специалисти.

За втора поредна година на 15 април беше отбелязан празникът на бронетанковите войски в България, който бе обявен със заповед на министъра на отбраната от 2020 г. И на това основание през следващите години на тази дата ще звучи хубавият поздрав: „Честит празник, танкисти! Честит празник, бронетанкови войски!”.

Това е поводът и за интервюто с полковник Любомир Вачев, командир на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – формирование, което е наследник на славната 13-а Сливенска танкова бригада, и в което днес на въоръжение са танкове Т-72.

Полковник Вачев е командир на ЦПС от 23 юли 2015 г. Роден е на 22.09.1968 г. във Велико Търново. Завършил е специалност „Танкови войски – строеви” във ВНВУ „Васил Левски” през 1990 г., Военна академия на сухопътните войски на Република Турция през 2003 г. и Военен колеж на сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания през 2015 г.

Владее английски, турски и руски език. Служил е във военни формирования в Звездец, Казанлък, Плевен и Сливен. Има участие в две мисии – в Афганистан през 2010 г. и в Косово, КФОР, през 2012 г. Женен, има син и дъщеря.

– Г-н полковник, често определяте себе си като танкист. Какви са мислите и чувствата, които диктуват такова определение?

– За мен да си танкист – трябва да притежаваш качества като екипност, способност за вземане на правилни решения в екстремни ситуации, воля, отдаденост и любов към професията. Не е случайно, че на първо място поставих способността за работа в екип. Танкистът е отборен играч и затова при нас в танковите войски е от особена важност сглобеността на действията на танковите екипажи. Нашите командири на взводове, роти и батальони на първо място са командири на своите екипажи и едновременно с това управляват и подчинените си формирования. Екипажите са само от трима военнослужещи и всички дейности от зареждането на боекомплекта до маскировката, ремонта и т.н. се извършват от членовете на екипажа без значение от тежестта на пагоните. Обучаваме нашите момчета да действат като една перфектно действаща система, която, използвайки възможностите на машината, я превръщат в ефективна бойна платформа.

– Ако трябва да направите визитна картичка на танкиста, какво ще включите в нея?

– Република България, Сухопътни войски (СВ), военнослужещ 24/7, тих, скромен, истински мъж и приятел, винаги готов да действа във всякаква обстановка, нисък или среден на ръст, но с огромно сърце и душа. Мъж на честта, който държи на думата си.

– Сега Вие сте полковник и командир на ЦПС, но какво беше началото на офицерския Ви път като лейтенант-танкист?

– Началото беше през 1990 г. в най-южния от южните гарнизони на Българската армия – Звездец. Някои го наричаха един от ъглите на триъгълника на смъртта, но за нас, младите лейтенанти, беше началото на истинската служба, за която се подготвяхме във военното училище, беше реалността да чувстваш, че вършиш нещо отговорно и важно за Родината. Имахме прекрасни командири, които ни предадоха своя опит и ни направиха истински офицери. 

– Ще посочите ли  някоя от интересните случки, свързана с танк Т-72?

VLUU L210 / Samsung L210

– През времето на обучението ми във военното училище в профила танкисти-строеви кормувахме и стреляхме с всички видове танкове, които бяха на въоръжение в Българската армия – Т-55, Т-55АМ2, Т-55ИК, Т-62. В трети курс започнахме усвояването на танк Т-72, който тогава се приемаше на въоръжение в танковите бригади и за нас беше голяма отговорност да изучим всичко по материалната част, въоръжението и оптиката по най-добрия начин. Дойде и моментът на първата стрелба с въоръжението на танк Т-72 с щатен изстрел. От вълнение и мотивация тази първа моя стрелба мина без изстрел, защото просто не бях поставил превключвателя за вида снаряд в правилното положение.

Докладвах за осечка и при втората стрелба всичко мина безпроблемно.

– Кои са за Вас открояващите се военнослужещи от „братството” на танкистите?

– Не мога да не спомена моите прекрасни преподаватели-танкисти от ВНВУ „Васил Левски” полковниците Начко Кантарев, Евгени Варчев и Георги Георгиев, които са ме обучавали по огнева и тактическа подготовка. Генералите Галимир Пехливанов, Цветан Харизанов, Пламен Атанасов, полковниците Николай Спиров, Христо Стаматов, командири на 13 танкова бригада и подполковниците Атанас Малаков, Стойчо Гайдов (Мир на праха му!) командири на батальони, с които съм служил. Разбира се не мога да изброя всички, за което моля да бъда извинен, но от действащите генерали и офицери-танкисти голямо разбиране и съдействие получавам от командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началника на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, директора на дирекция „Операции и подготовка” в ЩО бригаден генерал Станимир Христов. И разбира се отличните офицери танкисти от моят екип полковник Данчо Николов – заместник-командир, подполковник Иван Байрактаров – ЗКЛО, подполковник Тодор Тачев – началник на отделение „Подготовка на формированията” и командирите на танкови батальони подполковниците Евтим Максимов и Делян Люцканов.

– През последните години върви модернизация на танкове Т-72, които са на въоръжение. Кое е най-важното в тази насока?

– Благодарение на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната (МО), командирът и командването на СВ, налице е договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от СВ, сключен между МО и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. Контрактът предвижда и модернизация на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У. Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция. Част от дейностите, които ще бъдат извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.

– Стреляли ли сте и с други танкове, освен с Т-72 и каква е разликата?

– Да, имах възможността да стрелям с въоръжението на американския основен боен танк M1A1 Abrams на УП „Ново село” през март тази година. Основната разлика е в това, което предстои да бъде интегрирано в нашите танкове при модернизацията, за която говорих по-горе. Друга съществена разлика е в боеприпасите, които нашите партньори използват за обучение, а именно че те са идентични с бойните по калибър, размер и теглови знак. Докато ние използваме за обучение така наречената вкладна цев, която използва 23 мм снаряди, заместители на щатните артилерийски изстрели.

– Говорим за танкове и танкисти във връзка с празника, но ЦПС, а също в.ф. 32420 – Русе, изпълняват и други функции и задачи. Какво ще кажете за тях?

– ЦПС има два танкови батальона – 61тб и 2 тб. Освен това има и два центъра за подготовка – Център за подготовка на сержанти и войници в Сливен и Център за подготовка на водачи и логистични специалисти в Русе. Като основна дейност е провеждането на подготовка за поддържане и развитие на способности по  мисия „Отбрана” и за участие в операции по оказване помощ на населението при ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Другата основна дейност е провеждането на начална и специална подготовка на войници и сержанти от СВ и военнослужещите от доброволния резерв, съгласно програма, утвърдена от Командира на СВ.

– В какви  съвместни подготовки участваха формирования от ЦПС през първите три месеца на 2021 г.?

– През първата седмица на февруари се проведе съвместна полева разузнавателна подготовка, в която участваха разузнавателен взвод от 61 танков батальон на ЦПС и отделения от разузнавателен взвод от втори батальон на Пети кавалерийски полк от САЩ. В средата на март на учебен полигон „Ново село” танков взвод от втора танкова рота на 61 танков батальон от състава на ЦПС участва в българо-американско учение Pluto Rising – тактическо учение с бойна стрелба с танкове „Абрамс” и Т-72. От 22 до 26 март американски военнослужещи от втори танков батальон на пети кавалерийски полк от въоръжените сили на САЩ наблюдаваха при нас подготовката на танкови екипажи от 61-и танков батальон и от 2-и танков батальон на ЦПС.

– Кои са най-важните занятия и учения, в които предстои да участват подразделения от ЦПС през 2021 г.? – През 2021 г. танкови роти от ЦПС ще участват в няколко големи учения. На Учебен полигон „Корен” ще участваме в тактическо учение STRIKE BACK 21, което е част от SABER GUARDIAN 21. Танкова рота ще участва в хода на учение BALKAN SENTINEL 21 на Учебен полигон „Ново село”. Пак на УП „Корен” танкова рота от ЦПС ще участва в тактическо учение на Четвърти механизиран батальон на Единен център за начална подготовка. Танков взвод от 61 танков батальон ще участва през лятото на УП „Ново село” в мащабната съвместна подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 21 – PLATINUM LION 21.

Най-ново

Единична публикация

Избрани