Информационен център на Министерство на oтбраната

Властите в Мианмар освободиха над 23 хил. затворници заради Нова година

Властите в Мианмар освободиха над 23 хил. затворници заради Нова година

Сред амнистираните едва ли има много от продемократичните активисти, задържани след военния преврат на 1 февруари

Хунтата в Мианмар освободи 23 184-ма души от затворите в страната по силата на обявена по случай миаманската Нова година амнистия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на Управлението на затворите, цитирани от DarikNews. Агенцията отбелязва, че сред амнистираните едва ли има много от продемократичните активисти, задържани след военния преврат на 1 февруари.

Днес е първият ден от традиционната Нова година в страната и последният от петдневни празненства, които обикновено включват посещения в будистките храмове и улични тържества.

Борците за демокрация призоваха хората да прекратят празнуването и да се съсредоточат върху кампанията за възстановяване на демокрацията, след като военните свалиха от власт избраното правителство на носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи.

По данни на Асоциация за подпомагане на политическите затворници в Мианмар освен Су Чжи по време и след преврата са били арестувани още 3140 души.

Говорител на Управлението на затворите каза, че повечето от амнистираните са се намирали в затвора преди 1 февруари, но има и такива, които са били пратени там след това. Запитан от Ройтерс дали сред освободените има хора, задържани във връзка с протестите срещу хунтата, говорителят отговори, че не разполага с подробности.

Според Агенцията за подпомагане на политическите затворници военните издирват 832-ма души, за които е издадена заповед за арест във връзка с протестите. Около 200 от тях (в това число някои популярни интернет лица, а също актьори, певци и кинодейци, изказвали се срещу преврата) са издирвани за насърчаване на недоволството сред въоръжените сили, което в Мианмар се наказва с до три години затвор.

Източник: nova.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top