Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лойд Остин се обяви против изтеглянето от Афганистан

[post-views]
Лойд Остин: САЩ нямат доказателства, че Израел извършва геноцид в Газа

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, за което президентът Джо Байдън обяви миналата сряда и плановете то да приключи до 11 септември, съобщава „The Wall Street Journal“.

Според изданието, шефът на Пентагона докладвал на Байдън, че няколко американски военни лидери са изразили загриженост относно плановете на Белия дом да изтеглят войските си от Афганистан. Това са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.

Самият Остин, според „The Wall Street Journal“, е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната.

На 6 април ръководителят на Пентагона и председателя на началниците на щабовете научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните лидери. Както отбелязва вестникът, американският лидер настоява, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.

Миналата сряда Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на източници, че Байдън е взел решението за изтегляне на войски от Афганистан до 11 септември, въпреки факта, че редица помощници са обърнали внимение върху рисковете, свързани с тези действия. Според Си Ен Ен, сред тях са били Мили, Маккензи и редица служители на Държавния департамент.

На 14 април Байдън обяви, че планира да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърля 150 000. Основните бойни сили на САЩ и НАТО са изтеглени от Афганистан през 2014 г

Източник:  БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани