Информационен център на Министерство на oтбраната

Ответни мерки: Русия изгони 20 чешки дипломати

Русия гони седем европейски дипломати

Дипломатическата война между Чехия и Русия се разраства. Москва изгони 20 дипломати на Чешката република. Повод за това – решението на Прага да обяви за персона нон грата 18 руски дипломатически лица, заподозрени в шпионска дейност.

В центъра на дипломатическата криза се оказа приключило разследване в Чешката република за причините за експлозиите в оръжейно депо през 2014 г. От заключението на следователите става ясно, че става въпрос за саботаж, зад който стои Русия.

Това  даде повод на Прага да изгони 18 руските дипломати, които според разузнаването на страната са оперативни служители на руското военно разузнаване.

Двама от тях бяха разпознати, като офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са основни  заподозрени за нападението с отровното вещество „новичок“ в британския град Солзбъри, срещу бившия съветски офицер Сергей Скрипал.

Реакцията на Москва на закъсня. Руското външно министерство определи решението на Прага като „безпрецедентно“ и „враждебен акт“, с който иска да се хареса на „господарите“ в САЩ.

При експлозиите в оръжейното депо край град Върбетица през есента на 2014 г. загинаха двама души, а ударната вълна от взривовете нанесе сериозни материални щети, припомнят агенция Би Би Си.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top