Информационен център на Министерство на oтбраната

Spot на Boston Dynamics изпълнява разузнавателни мисии

Spot на Boston Dynamics изпълнява разузнавателни мисии

Френските военни тестват бойни роботи кучета

Френските военни тестват различни бойни роботи във военно училище, включително „кучето“ Spot на Boston Dynamics, на което са възложени за изпълнение разузнавателни задачи.

Бойните учения на френската армия са включвали различни нападателни и отбранителни мисии. Отначало тези задачи се изпълнявани без роботи, а впоследствие в тях са включени и машините от рода на Spot.

 Според коменданта на училището Жан-Батист Кавалер, цитиран от Gizmochina, двудневното учение

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ВОЕННИТЕ ДА ИЗМЕРЯТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТНА РОБОТИТЕ

при бойни действия.

Boston Dynamics от своя страна е наясно, че нейният робот се използва за военни учения, но компанията твърди, че не знае повече подробности за мисиите.

Анализът на бойните учения показа, че роботите изпълняват задачите си малко по-бавно от обучаващите се във военното училище. Освен това батерията на робота се изтощава в средата на мисията.

Роботите обаче могат да осигурят безопасността на войниците, като по този начин оправдават евентуалното им използване в реални бойни операции, където могат да подобрят начините за водене на битки.

През 2020 г. Boston Dynamics, разработчикът на впечатляващи роботи, най-накрая пусна на пазара четирикракия Spot. Миналата година компанията започна да дава робота под наем на някои предприятия, но сега всяка американска фирма може да се сдобие със Spot за 74 500 долара, съобщи The Vegre.

Несъмнено подобна цена е висока – колкото на един електромобил Tesla Model S. Но Boston Dynamics казва, че в замяна купувачът получава най-модерния мобилен робот в света,

СПОСОБЕН ДА СЕ ДВИЖИ ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО МОЖЕ И ЧОВЕК

Spot е подходящ за наблюдение и събиране на данни. По време на тестовете роботът е изготвял 3D карти на строителни площадки и е отстранявал проблеми в машините на морски петролни платформи. По-малко рутинни тестове включвали подпомагане на болниците за сортиране на пациенти с COVID-19 и работа в полицейски отряд за търсене на бомби.

Boston Dynamics представя Spot като многофункционална мобилна платформа, която може да бъде конфигурирана с помощта на различни сензори и програмирана за патрулиране и проверки.

Компанията продава робота основно на индустриални и търговски клиенти, които се интересуват от доставяне на сензори на опасни места с помощта на Spot, вместо да използват хора. Или за рутинни операции като заснемане на даден завод 40 пъти на ден

Източник: в.“ Монитор“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top