Информационен център на Министерство на oтбраната

КС отмени новата 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани

КС отмени новата 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани

Текстът от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с който се предвиждаше новата 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани да започне да тече за заварените дългове не от влизането й в сила на 2 юни 2021 г., а от различни по-ранни моменти е противоконституционен. Това записа Конституционният съд в решение, прието с 10 гласа “за”. Докладчикът по делото Филип Димитров и съдия Гроздан Илиев са подписали с особено мнение, предава БТА.

Така за противоконституционен е обявен текстът в закона, в който пише, че “за заварените случаи давността започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането”.

Така, след решението на КС, абсолютната давност за всички парични задължения на граждани независимо кога са възникнали и са станали изискуеми, ще започне да тече от 2 юни. Има обаче условие – да не са отсрочени или разсрочени.

Източник: 24chasa.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top