Информационен център на Министерство на oтбраната

Християндемократите в Германия избраха лидера си Армин Ланшет за кандидат за канцлер

Християндемократите в Германия избраха лидера си Армин Ланшет за кандидат за канцлер

Християндемократическа партия в Германия избра лидера си Армин Лашет за кандидат за канцлер на страната. С избора на Лашет управляващият от 16 години консервативен блок, сложи край на разразилата се вътрешно партийна борба, за това кой е най-подходящият наследник на Ангела Меркел.

Епохата Ангела Меркел е към своя край, след като миналата година тя обяви, че след края на мандата й ще се оттегли от политиката. Затова залогът кой ще я наследи е голям за германските консерватори. След шестчасова виртуална среща Националния съвет на Християндемократическия съюз реши да заложи на кандидатурата на Армин Лашет, за сметка на другия и по-харесван конкурент – лидерът на баварската сестринска партия Християнсоциалния съюз  Маркус Зьодер.

Независимо,че по време на вътрешно партийната надпревара двамата кандидати имаха равен шанс, на гласуването на Армин Лашет получи 77,5 процента подкрепа за сметка на Маркус Зьодер, който събра 22 на сто от гласовете.

Изборът на кандидат за канцлерския пост обаче е  едва началото на предстоящата битка за Християндемократите на Меркел, които продължават да губят обществена подкрепа, за сметка на Зелената партия и либералите от Партията на Свободните демократи, които се представиха изключително добре на проведените през март регионални избори.

Дали с края на епохата Меркел, ще се сложи точка на управлението на Християндемократическия съюз ще стане ясно на след федералните избори за парламент на 26 септември.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top