Информационен център на Министерство на oтбраната

Отличиха генерали и офицери, отдали десетки години за отбраната на страната

Награди за дългогодишна безупречна служба в Сухопътните войски за генерали от запаса по повод юбилейни годишнини

Днешното честване в клуба на организацията на СОСЗР с председател полковник от запаса Илия Мандров в столичния район „Младост“ на юбилейните годишнини на български генерали  и офицери от запаса показа, че е налице уважение към тези, които са отдали десетки години за отбраната на страната.  Като доайен, срещата на запасното и действащото войнство откри генерал-лейтенант от запаса Ангел Ангелов. Непосредствената организация бе на Клуб „КСВ“ с председател полковник от запаса Пеню Стаматов. Щастлив съм, че отново се събрахме с нашите командири и учители, каза той, не без вълнение. „Виновниците“ за събитието бяха генерал-лейтенант от запаса Ангел Ангелов на 90 години, генерал-лейтенант от запаса Христо Христов на 90 години, генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев (за съжаление, не успя да участва) на 80 години, генерал от запаса Златан Стойков на 70 години и полковник от запаса Пеню Стаматов на 70 години.

Отличията от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. За принос към отбраната и нациоалната сигурност и във връзка с юбилейните годишнини ген. Ангел Ангелов бе награден с грамота и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“, а генералите Христо Христов и Петко Прокопиев с грамота и сувенирен знак на Министерството на отбраната. Полк. Стаматов бе отличен с нагръден знак „За достойнство и чест“ за офицери. Наградата на ген. Златан Стойков, председател на СОСЗР, ше бъде връчена по-късно лично от министъра на отбраната. Иво Антонов поздрави юбилярите и определи СОСЗР като основната военно-патриотична организация, която обединява най-подготвените офицери и сержанти от запаса и резерва. Той изрази убеденост, че процесът на обединяване на запасното войнство, чийто флагман е СОСЗР, ще завърши с успех.

На честването дойде лично заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов. От името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов той поздрави и награди с плакет на Сухопътни войски и втори том на книгата за историята на войските ген. Ангелов – командващ Сухопътни войски от 1990 до 1991 г., ген. Златан Стойков – началник на Главния щаб на Сухопътни войски от 2005 от 2006 г., ген. Христо Христов – началник на Щаба на Сухопътните войски от 1987 до 1990 г. и ген. Петко Прокопиев – началник на Щаба на Сухопътните войски от 1991 до 1992 г. Наградите са символни за Сухопътни войски, на техните победи в историята ни, отбеляза в приветствието си бригаден генерал Цолов. Ние не забравяме миналото, черпим опит и мъдрост от вас, обърна се той към отличените. Припомни, че при подготовката на  най-голямото за последните 18-20 години учение на Сухопътни войски „Балканска стена – 2020“, са се върнали назад, за да видят опита, именно на тези генерали, в оперативното използване на войските.

Полковник доц. Димитър Ташков, заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски“ връчи пздравителни адреси, прототипно издание на тефтерчето на Раковски и други подръци на тримата генерали. Той ги поздрави от името на началника на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Военната академия винаги е отворена за вас, каза полк. Ташков. Почетна грамота получи ген. Христов, който бе началник на академията от 1990 до 1992 г.

Юбилярите получиха почетния знак на СОСЗР и поздравителен адрес от ген. Златан Стойков, който ги поздрави от името на ръководството на военно-патриотичната организация и нейния личен състав от 21 600 души. Благодари им за активната работа в СОСЗР. Генералите Ангелов и Прокопиев бяха в различни периоди председатели на СОСЗР, а ген. Христов – председател на Цнтралната контролна комисия. Един от най-активните клубове на Съюза е клуб „КСВ“ с председател полк. Стаматов. Никога заапасното войнство няма да скъса връзката с Българската армия, каза ген. Христов, след като благодари за уважението от името на наградените.

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top