Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021″

[post-views]
Завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021″

На 16.04.2021 г. завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021“.

Учението допринесе за повишаване на оперативната подготовка и сглобеността на щабовете при планиране и участие в морска операция за гарантиране на морския суверенитет и поддържане на сигурността на страната, една от главните задачи на Военноморските сили на Република България.

На 19.04.2021 г. и 20.04.2021 г. рейдови миночистач „капитан-лейтенант Кирил Минков“ от дивизион противоминни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК) в Пункт за базиране Варна, плава за провеждане на учение по откриване и унищожаване на котвени мини, стрелба по въздушна и морска цел. Корабът отработи съвместни действия със силите на дивизион патрулни кораби и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на ФБСК.

През настоящата седмица два от корабните дивизиони от състава на флотилията провеждат тактически учения на море.

Завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021

Тактическа група, включваща корвета „Решителни“ и корвета „Бодри“ с от състава на дивизион патрулни кораби във Варна, провежда първото дивизионно учение за годината. Част от епизодите на учението са: съвместно плаване, провеждане на съвместни ракетни и артилерийски стрелби, противоподводни бойни упражнения, приемане и предаване на леки товари и поща на ход, учение по медицинска евакуация от борда на кораб с вертолет и  ескорт на кораби.

Дивизионът кораби със спомагателно назначение от Пункт за базиране Варна провежда тактическо учение „Морска поддръжка 2021“, което включва: водолазна работа за осветяване на подводната обстановка, търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини, стрелба по въздушни цели, търсене и спасяване на море. В учението участват учебно-спомагателния кораб „капитан I ранг Димитър Добрев“, танкер-бункеровчик „Балчик“, спасителен кораб „Протео“ и девет моторни катера от състава на дивизиона и Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

На корабите, освен щатните екипажи, плават и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за провеждане на плавателна практика.

Източник: Bulgarian Navy

Най-ново

Единична публикация

Избрани