Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и НАТО солидарни с Чехия в дипломатическата криза по оста Прага – Москва

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Европейският съюз и НАТО изразиха подкрепата си за Чехия. „Общността осъжда незаконната дейност на територията на Чехия, която причини експлозиите във Върбетице през 2014 г. ЕС се отнася много сериозно към заключенията на чешките власти, че извършители са агенти на руското военно разузнаване“, заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той осъди и несъразмерната, по думите му, „реакция на Москва и последвалите заплахи срещу Прага“ и предупреди, че разрушителни дейности на руското разузнаване срещу интересите на ЕС ще срещат решителен отговор.

Чешкият външен министър Якуб Кулханек е информирал Северноатлантическия съвет за дейността на руски агенти. Той потвърди, че извършителите са същите агенти, издирвани от Великобритания за отравянето с „Новичок“ на Сергей Скрипал през 2018 г.

Съюзниците са изразили безпокойство от продължаващата дестабилизираща дейност на Русия в евроатлантическото пространство и са заявили, че са изцяло солидарни с Чехия.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани