Информационен център на Министерство на oтбраната

Революционен успех – НАСА извлече кислород от атмосферата на Марс

Революционен успех - НАСА извлече кислород от атмосферата на Марс

Учените от НАСА обявиха, че робът им „Пърсивиърънс“ е успял да добие кислород от атмосферата на Марс. Постижението се определят като революционен успех, който може да ускори бъдещото колонизиране на червената планета.

96 процента от атмосферата на Марс е съставена от негодния за дишане въглероден диоксид. Робът на американската космическа агенция „Пърсивиърънс“ , с помощта на един от дузината си сложни прибори е успял да вземе проба от марсианския „въздух“ и да извлече от нея 5 грама кислород -количество, което ще стигне на един астронавт да изкара 10 минути на повърхността на Марс.

Според учените от НАСА постижението отваря един нов свят в развитието на космическите технологии в частност, изпращането на хора на червената планета.

Освен за дишане кислородът е ключов елемент от ракетното гориво, което бъдещите обитатели на Марс, ще трябва да произвеждат на място ако иска да се приберат на Земята, посочват експерти.

Припомням, че само преди дни НАСА постигна друг голям успех, след като стана първата космическа агенция, летяла на друга планета. Това стана възможно с хеликоптера „Инджинюъти“, който успя да се издигне на три метра височина и да остане във въздуха в продължение на 30 секунди.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top