Информационен център на Министерство на oтбраната

С мащабни учения в Крим – Русия тества готовността на въоръжените си сили

Русия започва да изтегля войските от границата с Украйна

Руската армия започна мащабни военни учения в района на Кримския полуостров, предадоха световните осведомителни агенции. Маневрите са част от обявената от министъра на отбраната Сергей Шойгу проверка на бойната готовност на Военноморските и Сухопътнитете сили на Руската федерация.

В ученията участват над 10 хиляди военнослужещи с десетки единици бойна техника, включително  40 кораба, предаде руската информационна агенция Интерфакс.

Маневрите наблюдава лично руският военен министър Сергей Шойгу, който е прелетял с хеликоптер над районите с бойци и техника, се казва в съобщение на руското Министерство на отбраната.

Поредната демонстрация на сила в района на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., е част от мащабното струпване на войски и техника от страна на Москва по западните й граници. То беше посрещнато с безпокойство както в Киев така и редица западни столица, включително НАТО.

Маневрите се провеждат на фона на подновеното насилие в Източна Украйна между украинската армия и проруските сепаратисти, които имат реална опасност да прераснат в нов мащабен конфликт.

Междувременно от Кремъл обявиха, че президентът Владимир Путин е уведомен за поканата на украинския му колега да се срещнат, но за сега не взел решение дали да му отговори.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top