Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обяви изтегляне на войските от границата с Украйна

[post-views]
ЕС призова Русия да се въздържа от допълнително изостряне на конфликта в Източна Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че войските, разположени в близост до границата в Украйна, започват да се връщат в постоянните си бази в Южния и Западния военен окръг.

Това става след седмици на струпване на войски край Украйна и след обявени днес учения на полуостров Крим и в Черно море. Само преди часове министерството на отбраната в Москва обяви, че Шойгу пристига за учения с над 10 хил. военни и 40 кораба.

По думите на Шойгу, цитирани от руски издания, „целите на внезапната проверка са напълно достигнати“. „Войската показа способност да обезпечи надеждно отбраната на страната“, затова „мероприятията за проверка в Южния и Западния военен окръг“ приключват, цитира ТАСС министъра.

Случаят повиши напрежението между Запада и Русия. Москва настояваше, че руските сили имат право да провеждат маневри където искат на територията на страната, но и че действията им не са акт на агресия срещу Украйна.

Призиви за изтегляне имаше както от американския президент Джо Байдън, така и от германския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Еманюел Макрон и от външните министри на държавите от Г-7.

Най-голямото струпване след анексията на Крим

Изтеглянето е с обявена начална дата 23 април (утре). Със заповедта на Шойгу се връщат по местата си личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-ва армия от Централния военен окръг, 76-и десантно-щурмова и 98-ма дивизия на Въздушнодесантните войски.

По думите на Шойгу руските въоръжени сили „адекватно реагират на всички изменения на обстановката в близост до границата“. По думите му в Крим в хода на внезапна проверка на действията по противодесантната отбрана са задействани в учения ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“, дронове „Иноходец“, катери „Раптор“ и „други най-нови и перспективни оръжия“.

И в това съобщение не се споменава точен или приблизителен брой войници, събрали се край границата. Оценките варират. Съединените щати обявиха, че не е имало подобно струпване на сили край Украйна от анексията на Крим през 2014 г. Евросъюзът говореше в началото на седмицата за над 100 хил. войници. Очакванията във Вашингтон и Киев бяха броят да достигне 120 хил. души в последните две седмици при около 80 хил. разположени там към края на миналата седмица.

Москва официално обясняваше тези действия с „учения“. В предишни свои коментари Шойгу е свързвал тези действия с учения на държави от НАТО в Източна Европа.

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани