Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ си поставят за цел да намалят наполовина вредните емисии до 2030

[post-views]
САЩ с намерения за нови санкции срещу Русия

Американският президент Джо Байдън ще обяви нова по-амбициозна цел на САЩ за намаляване на вредните емисии на откриването на конференция за климатичните промени. Целта ще бъде САЩ да ограничат наполовина нивото на парниковите газове от 2005 г. до 2030 г.

Тази цел е по-амбициозна от плана, обявен от президента Барак Обама през 2015 г., САЩ да ограничат с между 26 и 28% нивото на парниковите емисии от 2005 г. до 2025 г. Идеята на новите по-амбициозни климатични цели е „да предизвикат света да прояви повече амбиция при борбата с климатичните промени“, се посочва в изявление на Белия дом.

Байдън ще обяви новите климатични цели на САЩ на конференция по случай Деня на земята, в която ще участват лидерите на 40 държави. Срещата е смятана за подготовка за конференцията на ООН за климатичната криза, която ще се проведе през ноември в Глазгоу.

Джо Байдън посочи климата като един от своите приоритети още по време на кампанията преди президентските избори в САЩ. Един от първите му актове след като встъпи в длъжност беше да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, от което предишният държавен глава Доналд Тръмп извади Вашингтон.

„САЩ няма да чакат, цената на всяко забавяне е твърде голяма. Нашата нация трябва да действа сега“, се посочва още в съобщението на Белия дом.

Преди срещата, която започва на 22 април, Япония също обяви по-амбициозни цели за ограничаване на вредните емисии. Премиерът Йошихиде Суга обяви, че новата цел е намаляване с 46% до 2030 г. на нивото на емисиите от 2013 г. Преди целта беше ограничаване с 26%.

Целта на Европейския съюз е до 2030 г. да намали с 55% нивото на парниковите газове от 1990 г. Великобритания обяви по-рано тази седмица цел да ограничи със 78% парниковите газове до 2030 г.

Източник: svobodnaevropa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани