Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО обяви: Срещата на върха – на 14 юни

Срещата на върха на НАТО ще е на 14 юни в Брюксел, очаква се да дойде и Байдън

Срещата на върха на лидерите на страните-членки на НАТО ще се проведе на 14 юни в Брюксел. Това обяви  генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, който определи предстоящия форум като уникална възможност за укрепването Алианса.

Основната точка в дневния ред на предстоящия форум ще е бъдещето развитие на Северноатлантическия пакт, като част от инициативата на генералния секретар Йенс Столтенберг НАТО 2030. Амбициозният план очертава основните рамки за модернизирането и адаптирането на организацията, за да може да се посрещнат днешните и утрешните предизвикателства: агресивните действия на Русия, терористични заплахи, кибер сигурността, климатичните проблеми и възхода на Китай, се казва в писменото съобщение на Столтенберг.

Очаква се на форума да вземе участие и президентът на САЩ Джо Бадйън. Очаква се новата администрация в Белия дом да нормализира отношенията със съюзниците си в Европа, които пострадаха при управлението на Доналд Тръмп, който на няколко пъти поставяше под въпрос съществуването на 72-годишната военна организация.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top