Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чехия даде на Русия срок да намали хората в посолството си в Прага

[post-views]
Чехия отменя укази от съветската епоха, предоставящи безплатно земя на руското посолство

Чехия даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено, предава БТА.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и „провокативни и недружелюбни“. Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души – 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници – 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Източник: 24chasa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани