Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатическата криза между Чехия и Русия се задълбочава

[post-views]
Русия гони 40 германски дипломати като ответна мярка

Чешкият външен министър с ултиматум, Русия вика посланика за разговор във външното министерство

Новият чешки външен министър Якуб Кулханек постави на Русия ултиматум –  до 12 часа утре да вземе решение, което да  позволи на експулсираните 20 чешки дипломати да се завърнат обратно в Москва:

„Ако нашите дипломати не успеят да се върнат в Москва, утре сутринта ще реша да намаля броя на служителите в посолството на Руската федерация в Прага, за да отговаря той на сегашната ситуация в чешкото посолство в Москва“, заяви чешкият външен министър Якуб Кулханек след среща с руския посланик Александър Змеевски.

Русия изгони 20 чешки дипломати и на практика парализира дейността на чешкото посолство в Москва.

Това стана след експулсирането на 18 служители на руското посолство от Прага, които според чешките власти, са работили за тайните служби и имат връзка с взривяването на оръжеен склад преди 7 години.

В отговор на ултиматума на Прага руското външно министерство съобщи, че утре чешкият посланик в Москва ще бъде извикан за разговор в министерството.

Същевременно по-рано днес Москва обяви 10 служители на посолството на САЩ в Русия за „персона нон грата“, които трябва да напуснат страната до края на 21 май. Това е огледален отговор след изгонването на  служители на руското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк,  съобщи руското външно министерство.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани