Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кърваво нападение в Пакистан, предполагаемата цел – китайският посланик

[post-views]
Четирима убити при взрив в Карабах

Най-малко 4 души загинаха и 12 бяха ранени при бомбено нападение срещу луксозен хотел в пакистанския град Куета. Според властите предполагаемата цел на атаката е бил китайският посланик, който е бил на посещение в града.

Град Куета е столица на размирната югозападна пакистанска провинция Белуджиистан, която се намира на границата с Афганистан. Районът е известен като крепост за една дузина въоръжени ислямистки организации.

Отговорността за атаката, станала  на паркинга на луксозния хотел Серена, поеха пакистанските талибани. Говорител на движението е уточнил, че нападението е било извършено от „атентатор –самоубиец“, който взривил натоварената с експлозиви кола, без обаче да посочи подробности за мотива.

Според пакистанските власти най-вероятната цел на атаката е била китайската дипломатическа делегация, която е била отседнала в хотела. По време на нападението китайският посланик Нонг Ронг не е бил в хотела, а на работна среща, се казва още в официално съобщение за трагедията.

Освен, като бастион за различни радикални организации, провинция Белуджистан е известна и с богати залежи на природни ресурси. От години действащите в провинцията бунтовнически организации открито критикува Китай и местните власти, че експлоатират района, без това да носи някаква полза на хората там.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани