Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Революционен успех – НАСА извлече кислород от атмосферата на Марс

[post-views]
Марсоходът на НАСА се готви за кацане

Учените от НАСА обявиха, че робът им „Пърсивиърънс“ е успял да добие кислород от атмосферата на Марс. Постижението се определят като революционен успех, който може да ускори бъдещото колонизиране на червената планета.

96 процента от атмосферата на Марс е съставена от негодния за дишане въглероден диоксид. Робът на американската космическа агенция „Пърсивиърънс“ , с помощта на един от дузината си сложни прибори е успял да вземе проба от марсианския „въздух“ и да извлече от нея 5 грама кислород -количество, което ще стигне на един астронавт да изкара 10 минути на повърхността на Марс.

Според учените от НАСА постижението отваря един нов свят в развитието на космическите технологии в частност, изпращането на хора на червената планета.

Освен за дишане кислородът е ключов елемент от ракетното гориво, което бъдещите обитатели на Марс, ще трябва да произвеждат на място ако иска да се приберат на Земята, посочват експерти.

Припомням, че само преди дни НАСА постигна друг голям успех, след като стана първата космическа агенция, летяла на друга планета. Това стана възможно с хеликоптера „Инджинюъти“, който успя да се издигне на три метра височина и да остане във въздуха в продължение на 30 секунди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани